Китайски учени създадоха фосфоресциращи прасета

Научният пробив със светещите в тъмното прасета е част от глобалните усилия за създаването на генетично лечение за различни вродени заболявания.

Напоследък Китай отбелязва редица научни и икономически постижения, а след неотдавнашното успешно меко кацане на Луната сега Поднебесната империя може да похвали и с пробив в генетичните изследвания. За такъв съобщават специалисти от Южнокитайския селскостопански университет в провинция Гуандонг, които оповестиха създаването на първите в света десет прасета, които могат ... да светят в тъмното. Използвайки методика, открита от медицинския факултет на Хавайския университет в Маноа, китайските учени са изолирали фосфоресциращ протеин от ДНК на медузи и са го внедрили успешно в ДНК веригата на свински зародиши. Според официалната информация, създадените по такъв начин фосфоресциращи прасета са напълно здрави и дребната корекция в качествата им няма да се отрази на продължителността на живота им.

По думите на доктор Стефан Мойсиади (Stefan Moisyadi) от Института за биогенетични изследвания при Хавайския университет, този способ за пренасяне на гени се разработва от години с цел създаването на нови лекарства и методи за лечение на различни вродени заболявания. Идеята е в крайна сметка генетично модифицираните животни да се използват като източник на нужните за лекарства ферменти, вместо да се разчита на традиционните производствени методи, които струват милиони долари.

Редно е да се отбележи, че постижението на китайците не е първия случай, когато учените експериментират с фосфоресциращ геном. Подобен опит например беше проведен още през 2006 г. в Националния университет на Тайван, а през 2012 г. турски изследователи използваха сходна методика, за да създадат светещи в тъмното зайци. Одюбоновият център за изследване на изч1езващи видове в Ню Орлеан клонира светещи диви котки в търсене на възможни средства за запазване на застрашени видове. Генетиците от Кеймбриджкия университет пък преди време създадоха светещо дърво с помощта на ДНК г=фрагменти от светулки и морски бактерии. 


Китайски учени създадоха фосфоресциращи прасета

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.