Търсят се новатори в образованието

Новата класация на портала Uchi.bg учредява класация “Новатори в образованието”, която ще отличи българите, променящи позитивно образователната ни система

Едва ли е тайна за някого, че родната образователна система се нуждае от промени, които са особено желани от софтуерния бранш. В известен смисъл те са и неизбежни. Всъщност родното образование е изправено пред значими промени, които през следващите години ще променят изцяло представата ни за процеса на обучение и мястото на училището в него. Днес Интернет позволява на учениците да достъпват до всяко специфично знание и информация за броени секунди. Ролята на учителя все по-малко е да им преразкаже това знание и все повече – да изгради у тях критично мислене, способност да се ориентират във водовъртежа от информация, да отсяват вярната от невярната и не на последно място – да бъдат по-предприемчиви, креативни и подготвени за реалния живот. Нови технологии и нови методи навлизат в образованието ни всеки ден, отговаряйки на тези предизвикателства.

За да привлече общественото внимание към тази позитивна промяна и към хората, които стоят зад нея порталът за образователни новини Uchi.bg организира класация, наречена "Новатори в образоването". Идеята е всяка година инициативата да отличава личностите с най-голям принос в прилагането на модерни обучителни методи и иновативни решения в образователната сфера.

"Успешното позициониране на България като икономика на знанието и общество на знанието ще има ключово значение за това, дали страната ни ще е конкурентоспособна в утрешния динамичен свят, в който за броени години всеки регион на света може от изоставащ да се превърне в технологичен лидер, да привлече към себе си инвестиционните потоци и да създава добавена стойност. Затова и желанието ни е да инициираме обществена дискусия за нуждата от промяна в сферата на образованието, която да помогне както на днешните ученици да са по-подготвени и успешни в живота, така и на обществото ни като цяло да бъде по-конкурентно и устойчиво", разказва Мария Иванова, организатор на инициативата.

Според официалната информация, всеки желаещ може да номинира кандидат за участие в класацията, който ще бъде включен в нея, ако журито одобри предложението. Номинации можете да изпращате на електронен адрес info@uchi.bg до 10 януари 2014 година. Кандидатите ще бъдат оценявани от жури, включващо представители на образователната система, технологичния сектор, предприемаческите среди, както и журналисти, с дългогодишен опит в сферата на образованието или технологиите. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.