NASA тества по-удобни скафандри за инвазия на астероидите

До 2025 г. NASA трябва да създаде мултифункционален скафандър, който може да се използва за изпълнението на широк кръг задачи и да е еднакво удобен за използване както извън, така и вътре в космическия кораб.

Специалистите от NASA отдавна разработват планове за пътувания до близки астероиди и изследването им, а също за хващането и преместването на такива космически обекти, така че една бъдеща инвазия в Астероидния пояс съвсем не е изключена. А тези дни стана ясно, че аеро-космическата агенция тества (в своята лаборатория за неутрална ползваемост - NBL - Neutral Buoyancy Laboratory) и нова версия на космически скафандри, наречена Advanced Crew Escape System (ACES).

Необходимостта от нова мода в космическото облекло е лесно обяснима: Скафандрите Extravehicular Mobility Unit (EMU), използвани в Международната Космическа Станция (МКС) са доста обемисти и неудобни, а пространството в космическия апарат Orion, предназначен за изследване на дълбокия космос и за "лов на астероиди", е доста ограничено. Поради тази причина екип на NASA е получил специалната задача да направи скафандъра ACES по-мобилен и по-удобен.

Според последната информация от агенцията, в скафандрите са направени промени, които да направят скафандрите еднакво функционален както извън, така и вътре в космическия кораб, като в същото може да върши работа при изпълнение на разнообразни задачи.

Като се има предвид, че според програмата на NASA, ловът на астероиди трябва да започне към 2025 г., агенцията все още има време да усъвършенства мултифункционалния си скафандър, чиито тестове можете да видите на видеото по-долу. От друга страна, по това време част от екипажа може би ще бъде заменена и с човекоподобни роботи от типа на показания неотдавна Valkyrie, кой знае.

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.