Видео на деня: как Китай кацна на Луната

От събота, 14 декември 2013 г., Китай е третата страна, успешно осъществила меко кацане на Луната, благодарение на своя космически апарат “Чанг’е-3”. Луноходът “Юйту” пък вече започва изследването.

След като САЩ и Русия осъществиха кацане на Луната по време на Студената война (предишните кацания са в рамките на мисиите Apollo 17 през 1972 г. и Луна-24 през 1976-а), двете страни като че загубиха интерес към естествения спътник на родната планета. Не така обаче стоят нещата в Китай - от 14 декември 2013 г., това е третата държава, която може да се похвали с такова космическо постижение. Това е факт, след като в събота точно в 13:11 ч. по Гринуич, на Луната меко кацане направиха космическия апарат "Чанг'е-3" (Chang'e) и луноходът "Юйту", стъпил на повърхността на планетоида седем часа след кацането (време, нужно за зареждане на батериите му).

По-подробно описание на първата Лунна мисия на Китай прави онлайн ресурсът Gizmag, като базира информацията си на живото предаване на ТВ канала CCTV (с неизбежното забавяне от 2 секунди, нужно за достигането на сигнала от Луната до Земята).Процесът на кацане е започнал, след като апаратът "Чанг'е" е слязаъл в най-ниската точка на своята орбита (около 15 км над повърхността на Луната). На 2 км над повърхността апаратът е забавил скоростта си от 1,7 км/с до нула. След това управлението на "Чанг'е-3" е поето от автоматичната система на кораба, която е извършила кацането на няколко етапа. Първо, на височина 100 м. от лунната повърхност посредством лазери и камера апаратът е направил триизмерна карта на предполагаемата площадка за кацане, анализирайки потенциалните опасности и ландшафт. На височина 30 м над повърхността е направено допълнително "зависване" с цел последни уточнения на местността и корекции, след което "Чанг'е-3" се е спуснал до височина 4 м, където изключил реактивните си двигатели и кацнал на Луната.


Видео на деня: как Китай кацна на Луната

© PCWorld България, pcworld

Според плана на мисията сега идва ред на лунохода "Юйту", който захранван от два панела със соларни батерии вече е започнал работа. В продължение на три месеца той ще изследва повърхността на земния спътник с помощта на инсталираните на борда му инструменти. Модулът за кацане "Чанг'е-3" също има автоматична програма за научни изследвания, която според официалната информация ще продължи най-малко година.

Според колегите от Engadget, само за един ден от момента на кацането луноходът Юйту е изпратил на земята над 4,5 хиляди снимки, от които обаче за съжаление са публикувани едва няколко. Така или иначе, благодарение на CCTV и YouТube всички имаме възможност да се запознаем с ключовите моменти от началото на първата китайска мисия на Луната с поне три (като за начало) видео клипчета. Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.