Таблетите съхраняват традицията “приказка преди лягане”

Четенето на приказки преди лягане просто приема по-модерна и значително по-интересна за децата форма, установява скорошно изследване на LifeProof.

Всички родители знаят, че съвременните технологии имат неустоим чар за децата, почти всички от които с удоволствие играят на таблетите и си мечтаят да имат собствен такъв. В същото време издателите се оплакват, че продажбите на книги и хартиени издания падат, а децата все по-малко четат и по-рядко обръщат внимание на "старите" начини за развлечение. Звучи почти като апокалипсис, но всъщност нещата може и да не стоят така зле колкото изглеждат на пръв поглед, показват някои скорошни изследвания.

Всъщност растящата популярност на смартфоните и таблетите в известна степен дори подобряват процеса на обучение на децата - в края на краищата няма причина таблетът да не се използва и за четене. Едно ново изследване на производителя на мобилни аксесоари LifeProof например показва, че болшинството от 2000 анкетирани британски родители (70%) използват таблети вместо хартиени книги, за да четат на децата си приказки преди лягане.

В същото време половината от анкетираните в изследването родители твърдят, че четат по-малко хартиени книги на децата си. Традицията обаче се възражда в малко по-друга форма, тъй като повечето майки и татковци са уверени, че четенето от таблет е по-привлекателно и полезно за децата заради възможността то да бъде допълвано със звукови ефекти и анимации. В резултат на това четенето на приказка преди лягане става все по-обичайно занимание за родители и деца ... е, поне за тези във Великобритания.

Освен това 7 от всеки 10 родители в Обединеното Кралство смятат, че децата им стават по-умни, благодарение на ранния достъп до съвременни технологии. Около една трета от анкетираните родители с две и повече деца са забелязали, че по-малките хлапета се развиват по-бързо в сравнение с каките и батковците, които са расли без достъп до таблети и смартфони. Над половината родители смятат също, че децата им усвояват мобилните приложения по-добре, отколкото те самите.


Таблетите съхраняват традицията “приказка преди лягане”

© PCWorld България, pcworld

В заключение остана да припомним, че подобни изводи бяха направени наскоро и от изследване на USA Today, според което потребителите на таблети и e-reader устройства в действителност четат повече от хората, които не ползват такава техника. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.