Google се заема с разработка на роботи

Разработката на роботи от ново поколение е поредният голям проект на Google, който ще се ръководи от създателя на Android - Анди Рубин.

Както е добре известно, интересите на Интернет гиганта Google се простират далеч извън Мрежата, а научноизследователската дейност на компанията, съсредоточена в прословутата (уж) секретна лаборатория Google X, има дори някои космически амбиции. На този фон, без особена изненада, но с неподправено любопитство откриваме съобщение в New York Times, според което Google се е захванала с нов голям проект – разработка на роботи от ново поколение. Интересен е и фактът, че въпросният проект ще се ръководи лично от създателя на Android - Анди Рубин (Andy Rubin), който през пролетта повери своето ОС отроче на специалиста Сандар Пичай (Sundar Pichai) и освободи ръцете и съзнанието си за ново, очевидно свързано с роботиката, поприще. (Всъщност Рубин не е новак в тази сфера – както може да се види от биографията му в Wikipedia, още преди преминаването си в Apple, той е работил като инженер-робототехник в Carl Zeiss).

В информацията от New York Times се отбелязва, че през последната половин година Google без много шум е инвестирала в покупката на общо седем високотехнологични компании, работещи в сферата на робототехниката. Сега, с всички тези ресурси под ръка, както и със собствено ноу хау, Интернет гигантът планира да създаде роботи от следващо поколение. Според наличната информация обаче, те няма да са предназначени за използване от индивидуални потребители, а ще са насочени към компаниите, които ще могат да прилагат роботите на Google за най-ралзични рутинни задачи, например транспорт на продукция, доставка на стоки и др.

Според цитирано изявление на Анди Рубин, проектът е дългосрочен, а времето за добиване на резултат от него ще е сравнимо с това на подготовката и изпълнението на полета до Луната. Казано иначе, първите плодове от този робо-проект на Google се очакват след около 10 години. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.