Наш проект за умна стелка гони участие в Global Startup Battle

Проектът на петима млади българи, които спечелиха тазгодишното издание на Startup Weekend, ще се опита да защити името на България като една от 15-те най-талантливи и иновативни нации в света.

Със сигурност ще е гордост да сме сред 15 най-талантливи и иновативни нации в света. В тази класация може да ни постави екипът на Stepsss – отборът-победител в тазгодишното пето издание на конкурса Sofia Startup Weekend, проведен миналия месец.

Тримата ученици от професионална гимназия "Джон Атанасов" - Атанас, Никола и Кристиян, заедно с по-опитните им партньорите Стефан и Иван, успяха за 54 часа (колкото е времето на състезанието) да създадат умна подметка/стелка за обувка, която отчита натоварването на човешкия крак и която може да се използва за медицински нужди при рехабилитацията от травма на крака.


Наш проект за умна стелка гони участие в Global Startup Battle

© PCWorld България, pcworld

При ходене сензорите на стелката отчитат къде човек натоварва ходилото си и със специален трансмитер предава информацията на мобилния телефон на човек (принципът на работа може да се види и на видеото по-долу). Интересно е, че макар като ученици със специалност компютърни мрежи да са се занимали повече със софтуер, отколкото с хардуер, за състезанието младежите решили да се опитат да направят точно хардуерен продукт. Сами направили сензорите на подложката и в края на уикенда имат вече готов прототип, с който явно са впечатлили петчленното жури на надпреварата.


Именно този проект ще защитава честта на страната и в инициативата Global Startup Battle, която е естественото продължение и най-висш етап от серията конкурси за млади изобретатели и предприемачи. В глобалната надпревара участват над 200 отбора от цял свят, като събралите най много гласове 15 отбора участват на финала в САЩ. Екипът на Stepsss има реални шансове да достигне този етап, но няма да му е излишна още малко подкрепа под формата на гласуване за техния проект.


Наш проект за умна стелка гони участие в Global Startup Battle

© PCWorld България, pcworld

В случай, че желаете да се присъедините към подкрепящите, можете да го направите на съответното място в сайта на GSB, след което да потвърдите гласа си и с e-mail. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.