Младежката безработица е преодолима, смята фондация „Каузи”

Няколко решения на този наболял проблем са предприемачеството, международното сътрудничество и включването на младежите с увреждания. Тези и други решения ще бъдат разгледани на 4 и 5 декември 2013 г. в София на четвъртото издание на Младежка предприемаческа борса.

Близо 70% от младите хора, анкетирани в България и Сърбия, искат да стартират собствен бизнес, но 40% от тях изтъкват липсата на първоначален капитал като основна пречка, твърди ново проучване на фондация „Каузи". Според същото изследване, 74% от българските младежи имат готова предприемаческа идея, а 16% в момента разработват такава. (виж инфографиките).

В същото време новите прогнози в доклад на Международната организация на труда сочат, че в развитите икономики младежката безработица постепенно ще спада от 17,5 % през 2013 г., достигайки 15,6 % през 2017 г. Това е далеч от 12,5-те %, регистрирани през 2007 г., преди началото на кризата. Световната икономическа криза е засегнала особено силно нискоквалифицираните работници и значително е увеличила броя на безработните младежи.


Младежката безработица е преодолима, смята фондация „Каузи”

© PCWorld България, pcworld

Прогнозите за България, направени от Европейския център за продължаващо обучение сочат, че до 2020 г. в страната се очаква драматичен спад с 35% на работните места за гражданите без квалификация или с ниска квалификация спрямо 2010 година. Младежите до 29 години представляват 22,8% от състава на работната сила в България. Според данни на НСИ за 2012 на национално ниво коефициентът на безработица е 12,3%, от тях на възраст между 15 и 24 г. – 28,1% (69 700 души), а от 25-34– 13,8% (108 900 души).


Младежката безработица е преодолима, смята фондация „Каузи”

© PCWorld България, pcworld

Особено засилени са тези проблеми при младежите с увреждания: голям процент от тях са полуграмотни, което води и до 90% младежка безработица сред тях, според изследванията на фондация „Каузи". В резултат на съществуващата образователна система болшинството от младите хора с увреждания имат по-скоро консуматорско отношение, притежават недостатъчно изградени трудови и социални умения. Изследванията показват, че са слабо информирани и незаинтересовани относно държавните политики и европейските програми за насърчаване на младежката заетост и предприемачество.


Младежката безработица е преодолима, смята фондация „Каузи”

© PCWorld България, pcworld

Решения на тези наболели проблеми ще бъдат разгледани на 4 и 5 декември 2013 г. в Парк-хотел „Москва" в София на четвъртото издание на Младежка предприемаческа борса. Събитието е под патронажа на посланика на Република Сърбия в България Н.Пр. Владимир Чургус и е с участието на млади предприемачи от района на Зайчар, Сърбия.

Младежка предприемаческа борса

Според официалната информация, основни акценти в програмата на 4 декември ще са възможностите за развитие на българо-сръбските бизнес отношения и финансирането на начинаещи предприемачи и младежки инициативи през следващия програмен период. Ще бъдат представени фондове за рискови инвестиции и кредитиране на малък и среден бизнес. Вторият ден е отделен за обучение и учебна визита като ще бъдат представени особеностите за стартиране на бизнес в Сърбия, връзката между комуникациите и предприемачеството и възможностите, които дава социалното предприемачество. Младежите, преминали серии от консултации за създаване на бизнес план, ще представят идеите си пред жури от успели предприемачи. За най-добрите идеи е осигурен и награден фонд, допълват още организаторите. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.