DARPA разработва нов космически кораб за многократно използване

Ако обявената от DARPA програма за безпилотния космически апарат XS-1 постигне успех, то в скоро време комерсиалните космически полети могат да станат ежедневие.

След като САЩ "пенсионираха" космическите си совалки, нишата за подобни летателни апарати отново се отвори, така че сигурно мнозина се чудят какво евентуално би могло да я запълни. Една интересна идея за това идва от страна на DARPA - американската Агенция за перспективни научно-изследователски разработки за отбраната, която напоследък представи доста интересни разработки, включително проект за мощна високоскоростна безжична връзка и костюм за "универсален войник" Warrior Web. Сега агенцията се е заела да направи нов космически кораб за многократно използване.

Тук е мястото да се отбележи, че досегашните решения от този тип и дори тези, които все още се тестват, така и не успяват да оправдаят възложените им надежди. Изстрелването на апарати като Space Shuttle и SpaceShipTwo например е доста сложно и все още твърде скъпо. Ако обаче обявената от DARPA програма за космическия апарат XS-1 постигне успех, то в скоро време комерсиалните космически полети могат да станат ежедневие.

Според официалната информация, в рамките на тази програма агенцията възнамерява да разработи безпилотен космически кораб, развиващ скорост 10 пъти по-висока от скоростта на звука. Според замисъла на DARPA, космическия апарат XS-1 ще може в течение само на 10 дни да изпълни най-малко 10 полета с полезен товар между 1400 и 2300 кг. При това цената на един полет ще е под $5 млн.

Съобщава се също, че XS-1 ще допълни програмата ALASA (Airborne Launch Assist Space Access), в рамките на която DARPA планира да изведе в орбита спътници с тегло до 50 кг., използвайки преоборудван самолет в ролята на стартова площадка за изстрелване на ракета-носител. Цената на всеки такъв старт трябва да е под $1 млн.


DARPA разработва нов космически кораб за многократно използване

© PCWorld България, pcworld

В моемтна DARPA е отворена за всякакви предложения, които могат да помогнат за реализацията на програмата XS-1. Агенцията организаира и специално мероприятие по този повод, което ще се състои на 7 октомври. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.