Япония се впуска в борба с Интернет пристрастяването

В азиатската държава предвиждат специални лагери, в които пристрастените към интернет да могат да се откъснат от манията си и да я преодолеят

Въпреки невероятните икономически резултати, които Япония показва, то изглежда, че и азиатската държава има своите проблеми.

Специално проучване на Нихонския университет е установила, че 518 000 ученици на възраст между 12 и 18 години са „патологично” пристрастени към Интернет. В изследването са участвали 100 000 ученици, а резултатите са показали, че 8,1% от тях са показали вманиачаване към Мрежата.

Сред пристрастените се наблюдават редица нездравословни симптоми - зависимост към различни онлайн дейности, симптоми на депреси, по-слаби резултати в училище и др. От всички онези, които са били определени като пристрастени, 23% са признали и за проблеми със съня, а 15% открито заявяват, че често се будят нощем без причина.

В да се пребори с това Министерството на здравеопазването в Япония е решило да изгради специални лагери за болните от Интернет пристрастяване. Основната идея е всички, които имат зависимост към Мрежата, да прекарат известно време в лагери, в които да не разполагат нито с телефона си, нито с компютъра, нито с каквато и да е конзола.

Очаква се идеята да се превърне в реалност в близките години. По този начин вниманието на младежите ще бъде фокусирано върху различни дейности извън дома като спорт, комуникация лице-в-лице и т.н. Освен всичко това, децата ще посещават и специални сеанси с психиатър и психотерапевт, за да бъде установена причината за тяхната зависимост към Интернет.

Все пак Интернетът продължава да е един (макар и много проучван и обсъждан) неразбран феномен. Подобна програма, каквато планират в Япония, може да помогне не само на гражданите на азиатската държава, но и на всички Интернет пристрастени в цял свят.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.