Microsoft ще трябва да преименува услугата си SkyDrive

Това се налага след като Върховният съд на Англия и Уелс постанови, че наименованието на облачното хранилище SkyDrive нарушава правата на British Sky Broadcasting Group.

По всичко личи, че скоро ще ни се наложи да свикваме с ново име на облачната услуга за съхранение SkyDrive на Microsoft. Предпоставките за това се появиха, след като през юни Върховният съд на Англия и Уелс (England and Wales High Court) постанови, че наименованието на облачното хранилище SkyDrive нарушава авторските права на един от най-големите европейски доставчици на платени ТВ услуги - British Sky Broadcasting Group (BSkyB). Тези дни пък стана ясно, че софтуерният гигант се е съгласил да преименува своето облачно хранилище не само във Великобритания и Европа, но и за целия свят.

Интересното е, че всичко това се случва след доста спорно решение на британската съдийка Сара Асплин (Sarah Asplin), която постановила, че думата Sky в названието на уеб услугата SkyDrive може да заблуди потребителите, подвеждайки ги, че става въпрос за продукт на друга компания. В това все пак има известна логика, тъй като операторът BskyB притежава няколко ТВ канала, в чиито наименования се използва същата дума - Sky One, Sky Sports и Sky Movies.

В края на краищата обаче, Microsoft и BskyB са решили спора си по мирен път, като софтуерният гигант поел ангажимента да се съгласи с решението на Темида и да преименува услугата си, а операторът BskyB е обещал да даде на Microsoft толкова време, колкото е нужно да се гарантира, че процесът по смяна на името ще нанесе минимален ущърб както за редмънтската фирма, така и за потребителите на нейната уеб услуга. Е, Microsoft все пак трябва да осъществи операцията в "разумен срок" (каквото и да означава това).

Така или иначе, очевидно хранилището SkyDrive рано или късно ще се сдобие с друго име. Представители на Microsoft са потвърдили официално това решение пред специализираното издание The Verge, като едновременно с това уверяват, че преименуването няма да се отрази негативно на качеството на предлаганата услуга и работата на хранилището. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.