Основателят на The Pirate Bay се сдоби с присъда и за хакерство

Две години затвор очакват Готфирд Свартхолм Варг, който е уличен в разбиване на банкови сметки и кражба на информация от тях.

Основателят на полсовично известния торент-тракер The Pirate Bay, Готфирд Свартхолм Варг (Gottfrid Svartholm Warg), е осъден на две години затвор за разбиване на банкови сметки, съобщи BBC в края на миналата седмица.

Gottfrid Svartholm Warg

Според публикацията на британската медия, шведският съд е признал Варг за виновен по обвинението, че е осъществил хакерски атаки срещу Nordea banking group – една от най-големите финансови институции в Северна Европа със седалище в Стокхолм. В резултат на взлома е била открадната информация на няколко хиляди шведски клиенти на банката, която по-късно била публикувана със свободен достъп. Варг е действал със съучастник – Матиас Густафсон (Mathias Gustafsson), който е получил условна присъда със задължително лекуване в психиатрична болница.

По време на следствието Варг и неговият съучастник не отричали факта, че собствените им компютри са използвани за разбиване на банкови сметки, но твърдят, че машините им са използвани дистанционно от други хакери за проникване в системата на банката, информира още ВВС. Имената на въпросните злоумишленици обаче така и не били назовани.

Въпреки твърденията на Варг и Густафсон обаче, съдебните експерти по информационна сигурност потвърдили факта, че двамата обвиняеми са участвали пряко в престъплението.

Припомняме, че през 2009 г. Варг беше осъден на година затвор за Интернет пиратство. През август миналата година той беше арестуван в Камбоджа и по-късно депортиран в Швеция, където срещу него беше заведено и въпросното дело за кражба на информация от банкови сметки. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.