Двама български ученици се връщат с награди от Intel International Science and Engineering Fair

Станислав Атанасов от Пловдив получи втора награда в категория „Математически науки“, $500 от Американското математическо общество, а Румен Данговски от София бе удостоен с поощрителна награда в категория „Математически науки“ Certificate of Honorable Mention от Американското математическо общество.

Още при първото си участие в най-голямото в света гимназиално състезание за научни изследвания Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) двама ученици от България се връщат с престижни награди от глобалното мероприятие. Станислав Атанасов (на първата снимка) от Пловдив спечели втора награда в категория „Математически науки" и $500 от Американското математическо общество. Румен Данговски от София получи поощрителна награда в категория „Математически науки" - Certificate of Honorable Mention от Американското математическо общество.

 


Двама български ученици се връщат с награди от Intel International Science and Engineering Fair

© PCWorld България, pcworld

Първо място на тазгодишния ISEF печели 19-годишният румънец Йонут Будистеану с програма на Society for Science & the Public за използване на изкуствен интелект за създаване на практичен модел на евтин автомобил, който може да се управлява самостоятелно. Спроед Йонут, неговото изследване се занимава с ключов глобален проблем. През 2004 година, автомобилните катастрофи са причинили смъртта на 2.5 милиона души в световен мащаб, и 87 процента от инцидентите са в резултат от шофьорска грешка. С 3-D радар и закачени камери, Йонут е създал възможен за използване дизайн за автомобил, който се управлява самостоятелно, който може да регистрира пътните платна, както и позицията на колата в реално време – и това ще струва само $4000. Той получи наградата Gordon E. Moore Award на стойност $75 000, наречена в чест на съ-основателя на Intel и учен Гордън Муур.

Иша Кар, на 18 години, от Саратога, Калифорния, е получил наградата на Intel Foundation за млад учен, на стойност $50 000. С изключително бързото навлизане на преносима електроника, Иша идентифицира важната необходимост от енергийно-ефективни устройства за съхранение. Тя е разработила малко на размер устройство, което се побира в батерията на мобилния телефон и им позволява да се заредят напълно в рамките на 20-30 секунди. Изобретението на Иша има потенциално приложение за автомобилни батерии.

Хенри Лин, на 17 години, от Шривпорт, La. също получи награда от Intel Foundation Young Scientist Award на стойност $50 000. Чрез стимулиране на хиляди клъстъри галактики, Хенри предоставя на учените ценни нови данни, които им позволяват по-добре да разбират мистериите на астрофизиката: тъмна материя, тъмна енергия и баланса на затопляне и охлаждане на най-масивните обекти във вселената.


Двама български ученици се връщат с награди от Intel International Science and Engineering Fair

© PCWorld България, pcworld

Тази година, близо 1600 млади учени са избрани да се състезават в Intel International Science and Engineering Fair. Те бяха избрани от 433 афилиирани конкурса в над 70 държави, региони и територии. В допълнение към споменатите по-горе победители, над 500 от участниците в състезанието получават награди и призове за своите иновативни изследвания. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.