Проблем с Windows 8 проваля ракетно изпитание на Северна Корея

Редица информационни агенции разпространяват това като новина, макар че съдържанието е достойно по-скоро като за първи април, отколкото за сериозен прием, тъй като първоизточникът всъщност е хумористична колонка на американски комик.

Докато южнокорейските ИТ компании се надпреварват да пускат нови високотехнологични продукти, техните съседи на север се занимават с пускане на балистични ракети. Или поне имат такива намерения, които обаче са се натъкнали на неочаквана пречка, според съобщенията, разпространявани през последните часове от редица онлайн източници.

А въпросните съобщения звучат приблизително по един и същи начин: "Както съобщава The New Yorker, позовавайки се на изявление на националната информационна агенция на Северна Корея (Korean Central News Agency – KCNA), военното ръководство на страната е отменило пробния старт на балистична ракета "заради проблеми с Windows 8. Това дава ценна информация на аналитиците от разузнавателните служби, които доскоро смятаха, че до миналата година ракетната програма на Северна Корея е била базирана на Windows 95 ... Междувременно източник, близък до управляващата върхушка на комунистическата държава, съобщава, че Великият вожд Ким Чен Ун е много ядосан от проблемите с Windows 8 и обмисля редица ответни мерки, включително обявяване на война на Microsoft". Край на цитата.

И без очила се вижда, че съдържанието на тази "новина" е достойно по-скоро като за първи април, отколкото за сериозен прием.Интересното е, че въпросната информация се тиражира от огромен брой сайтове, включително украинската информационна агенция Интерфакс. Изглежда "новината" е твърде добра, за да бъде пропусната и от сериозните информационни агенции, въпреки, че проследяването й до "първоизточника" всъщност води до публикация в сатиричната колонка на американския комик Анди Боровиц (Andy Borowitz), където тя е отбелязана с един-единствен таг – "humor". В полза на тезата, че става въпрос за "партенка" говори и фактът, че на сайта на Korean Central News Agency няма нищо за "проблеми с Windows 8" и провалени опити с ракети.


Проблем с Windows 8 проваля ракетно изпитание на Северна Корея

© PCWorld България, pcworld

В края на краищата явно става въпрос за пародиен опит на Боровиц да иронизира последния доклад на IDC, в който аналитиците нарочват Windows 8 като една от причините за спада в глобалните РС продажби, който надхвърля почти двойно песимистичните им прогнози. Очевидно опитът е много успешен, но все пак би било интересно да се чуе и отговор от страна на Microsoft. Ако в маркетинг отдела им има хора с чувство за хумор, сигурно ще кажат, че подчинените на Ким Чен Ун са използвали нелицензирана версия на Windows 8 ... 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.