Гигапикселна панорамна снимка позволява виртуална разходка на Марс

Панорамата, разбира се, е сглобена от изображения от марсохода „Кюриосити” на НАСА, но дори при резолюция “само” 2 гигапиксела е най-голямата досега панорамна пейзажна снимка от космоса.

Месец след като се похвали с рекордно голяма панорамна снимка на Лондон, компанията 360Cities съобщава за още едно интересно постижение от света на цифровата фотография, което този път ни дава възможност да се "разходим" повърхността на Червената планета. Става въпрос за поредната невероятна панорамна снимка с резолюция 2 гигапиксела, която е и най-голямата досега подобна фотография на космически обект, в случая – на пейзаж от повърхността на Марс.

Според официалната информация, 2-гигапикселовата снимка е създадена от Андрю Бодров, професионален фотограф на панорамни снимки от Талин, Естония. Той е ползвал стотици единични снимки, заснети от 17-те камери на борда на марсохода „Кюриосити" и изпратени обратно до Земята на милиони километри. По-голямата част от 360-градусовата панорама е заснета с телекамери със 100 мм обективи, а допълнителни снимки са правени с 34 мм обективи. На всяка снимка са нужни няколко минути, за да достигне до земята.

„Камерата е само 2 мегапиксела, което по днешните стандарти не е много," обясни Мартин, „Но самият факт, че тези електронни камери трябва да бъдат транспортирани от Земята до Марс и да устоят на радиацията и други опасности, означава, че НАСА не могат да си позволят да работят с оборудване от магазина!", обясняват от 360Cities

Изображенията за панорамната снимка са от двете Mast телекамери на „Кюриосити": Narrow angle camera (NAC) с фокусно разстояние 100 мм и Medium Angle Camera (MAC) с фокусно разстояние 34 мм. Получената мозайка, която е 90000x45000 пиксела, включва 295 изображения от NAC и 112 от MAC. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.