Британците тестват бюджетна алтернатива на безпилотния автомобил на Google

RobotCar UK колата на Оксфордския университет използва по-различен от този на Google подход за автономно управление, който позволява да се съкратят значително разходите за бъдещото производство на безпилотни автомобили.

Докато чакаме Google да завърши разработката на своя прословут автомобил с автопилот, във Великобритания също работят по въпроса за създаването на такъв, при това в по-евтин вариант. Това стана ясно тези дни, когато в Мрежата се появиха съобщения, нови снимки и видеоматериали (вж. по-долу), свързани с проекта RobotCar UK на Оксфордския университет, ръководен от изследователя Пол Нюман (Paul Newman). От най-новата порция информация научаваме и още подробности за британския вариант на безпилотната кола. Най-важната е, че въпросната разработка използва по-различен от този на Google подход за автономно управление, който позволява да се съкратят значително разходите за бъдещото производство на безпилотни автомобили. Ето накратко за какво става въпрос.

 


Британците тестват бюджетна алтернатива на безпилотния автомобил на Google

© PCWorld България, pcworld

На колата се инсталирани лазерни 3D-скенери и камери, благодарение на което RobotCar може да съпоставя заобикалящите условия с карти, предварително съхранени в монтиран на арматурното таблет. Важна разлика от проекта на Google, за който има много законови ограничения, е че за движението на RobotCar UK не са нужни промени в законодателството, тъй като системата всъщност е позиционирана като "компютърен помощник за водача". Тя оповестява на водача готовността си да поеме управлението и в случай, че открие препятствие на пътя, спира, за да избегне стълкновението с него.

RobotCar UK

В момента британската автопилотна система се тества на електромобил Nissan Leaf, който циркулира по частните пътища около Оксфордския университет. По мнението на учените, тяхната система може да бъде полезна най-вече при редовни пътувания и маршрути – например при отиване на работа или други често посещавани дестинации.

Според Пол Нюман, след около 15-тина години самоуправляемите автомобилни системи ще станат съвсем обичайно явление по пътищата, тъй като цената им ще падне значително. Изследователят твърди, че в момента автопилотното управление на RobotCar UK струва към 5000 паунда, но учените работят активно, така че да сведат цената само до около £100. 


Британците тестват бюджетна алтернатива на безпилотния автомобил на Google

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.