Google ще завърши разработката на самоуправляемия си автомобил до 3-5 години

Въпреки че технологията ще е готова за масова употреба толкова скоро, изчистването на всички юридически въпроси, законови ограничения и застрахователни съображения може да отнеме 15-20 години, смятат специалисти.

Докато през миналата година Google ни обещаваше, че автомобилите с автопилот ще са масово по улиците "в обозримо бъдеще", то през тази година фирмата изглежда е готова да се ангажира с по-конкретни срокове за своя прословут проект – по време на своето изложение в рамките на конференция на SAE (Society for Automotive Engineers) представителят на компанията Антоний Левандовски (Anthony Levandowski) заявява, че самоуправляемият автомобил на Google ще бъде завършен в рамките на 3 до 5 години.

Левандовски все пак отбелязва, че конкретната форма на реализация на въпросната кола "все още е в процес на обсъждане". Това ще рече, че дори в указания период Google да е напълно готова с масово използваем вариант на технологията, няма гаранция, че той ще стане общодостъпен във въпросния срок. Като основна причина за това положение се посочват редицата юридически въпроси, повдигани от самоуправляемите автомобили. В момента например, движението на такива превозни средства е разрешено само в три от американските щати – Калифорния, Флорида и Невада, но дори там за тях има редица ограничения (напр. че могат да се използват само за тестови цели и само със шофьор).

Представителите на американската правителствена агенция NHTSA (National Highway Transportation Safety Administration) отбелязват, че преди да започне комерсиалната експлоатация на самоуправляемите автомобили, трябва да се въведе нов държавен стандарт, който ще трябва да обхване голям брой възможни сценарии за дефекти и откази. Застрахователните компании също ще трябва да разработят нови методики за определяне на виновните в случай на произшествие.

Всичко това означава, че дори технологията да абсолютно е готова за използване в рамките на следващите 5 години, по-реалистично е да я очакваме масово по пътищата по-скоро след около 15-20 години, смятат юристите и застрахователите.

От друга страна, има и признаци, че реализацията на концепцията може да тръгне по пътищата и по-рано – прототипни автомобили с автопилот например вече бяха показани по време на изложението CES 2013, а през следващата година някои от тях може да бъдат пуснати и на пазара

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.