Volvo подготвя своя първи самоуправляващ се автомобил за пазарен дебют през 2014 г.

Към 2020 г. пък колите на Volvo ще са абсолютно безопасни благодарение на технологии, които ще елиминират напълно вероятността от допускане на грешки от страна на водачите, заканват се още от компанията.

Идеята за създаването на автомобили с автопилот не е особено нова. Както сигурно знаете, в това направление от години работи например Google. Интернет гигантът обаче не е производител на коли, въпреки че активно си сътрудничи с такива, затова и не поставя конкретни срокове за това кога ще видим масови автомобили с автопилот по улиците. Съвсем друга тежест обаче имат обещанията на голям производител като компанията Volvo, която възнамерява да пусне своя първи самоуправляващ се автомобил съвсем скоро - през 2014 г.

Според официалната информация, първият такъв модел на шведската марка ще може да се движи на автопилот при скорости до 50 км/ч. Ограничението е свързано с идеята, че автоматизираното управление ще е най-уместно в градски условия на интензивен пътен трафик. В същото време Volvo работи и над възможности за движение на автопилот и при по-високи скорости, но засега не дава подробности и срокове за евентуална им интеграция в своя първи самоуправляващ се модел.

От друга страна, компанията възнамерява към 2020 г. да направи колите си толкова безопасни, че на практика да изключват опасността от даването на жертви или даже от травми при използването им. Това трябва да стане за сметка на технологии, които ще елиминират напълно вероятността от допускане на грешки от страна на водачите.

Според наличната информация, в момента Volvo е ангажирала около 50 инженери и специалисти в програмата си за създаването на самоуправляващ се автомобил, като в същото време активно си сътрудничи и с други технологични партньори. Всъщност прототипите на въпросната кола вече са в процес на изпитания, провеждани на фирмените тестови полигони в Швеция и по пътищата на Испания. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.