Утвърдиха единния стандарт за зарядно на електромобили

Очаква се масовото внедряване на универсалния щепсел за зареждане на електромобили да започне още през следващата година.

Въпреки глобалната тенденция за стимулиране на разпространението на еко-возилата, електромобилите все още са екзотични транспортни средства. Една от основните "пръчки в колелата" им е липсата на единен стандарт за зарядните им устройства. Такъв, между другото, все още няма и за телефоните, но поне за електромобилите скоро ситуацията може да се промени към по-добро, след като организацията SAE (Society of Automotive Engineers) обяви първия стандартен "щепсел" за зареждане на електромобили и хибридни автомобили, предназначен за пазара на Северна Америка.

 

Новият стандарт описва не само единният универсален конектор на зарядното устройство, но също и редица технически аспекти, които трябва да бъдат покрити. Най-важният от тях може би е предвидената възможност за бързо зареждане на акумулаторите на електромобили и хибридни автомобили - само за 20 мин. (за сравнение повечето съвременни автомобилни системи за зареждане изискват около и над 8 часа за пълно зареждане). Интересно е също, че стандартът предвижда възможност за използване на универсалния конектор както за системи с променлив, така и за такива с постоянен ток.

DC Fast Charging with a Combined Charging System

Всъщност става въпрос за решението DC Fast Charging with a Combined Charging System, което беше предложено през май на базата на споразумение, постигнато от редица големи автомобилни производители от Стария и Новия континент. Идеята е това универсално зарядно, за чието създаване са били ангажирани около 190 експерти от различни индустрии, да се използва както в САЩ, така и в Европа. Очаква се масовото внедряване на универсалния щепсел за зареждане на електромобили да започне още през следващата година. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.