NASA вече готви следваща мисия за изучаване на Марс

Тя е планирана за 2016 г. в рамките на проекта InSight с бюджет 425 милиона долара.

Неотдавнашното приземяване на марсохода Curiosity на повърхността на Червената планета е само началото на огромен поток от снимки и научна информация за Марс, но специалистите в NASA вече планират и следващите стъпки. Те ще бъдат реализирани в нова мисия за изучаването на Марс, която по замисъл трябва да се състои през 2016 г. Според информацията от Аеро-космическата агенция, този проект, наречен InSight, ще има за основна цел да увеличи познанията за вътрешния строеж и състав на Червената планета.

Mars

В рамките на следващата Марсианска мисия ще бъдат събирани данни за структурата и температурата на ядрото на Марс, които евентуално ще дадат допълнителни сведения за това как са се образували скалистите планети в Слънчевата система. Учените са убедени, че проектът InSight, който е 12-ия в програмата Discovery, ще позволи "по-добре да се разберат разликите между Земята и Марс".

Разработката на новия проект ще се ръководи от Лабораторията за реактивно придвижване (Jet Propulsion Laboratory's W. Bruce Banerdt), която е участвала и в създаването на марсоходите Opportunity и Curiosity. Проектът InSight ще бъде реализиран съвместно с Немския аерокосмически център (GAC) и Френския национален център за космически изследвания (CNES). За обезпечаването на мисията е предвиден бюджет от $425 милиона, а продължителността и е 2 години. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.