Intel Labs отбелязва “завръщане в бъдещето”

По случай 10-годишния юбилей на своя развоен център “Research at Intel” силициевият гигант разкрива любопитна информация за редица технологични открития, направени там през последните години, и предлага интересни прогнози за бъдещето на технологиите.

Вчера, 26 юни, развойният център Research at Intel отбеляза 10-годишен юбилей и по този случай корпорацията повести няколко интересни технологични инициативи. На първо място, Джъстин Ратнър, главният технологичен директор на Intel Corporation (на снимката по-долу), обяви седми фирмен, научно технологичен център (Intel Science Technology Center (ISTC), фокусиран върху социалните компютърни технологии.

Центърът се помещава в Университета в Калифорния (University of California) в Ървайн, и включва партньорства с изследователски групи в Cornell, Georgia Tech, Indiana University и NYU. Центърът представлява следващата вноска от $15 милиона, която завършва първоначалната петгодишна ISTC програма на Intel на обща стойност $100 милиона.. Както и при другите шест ISTC центъра, новият център за социални компютърни технологии ISTC-Social е проектиран, за да насърчава по-тясното сътрудничество Intel и академичните среди. Според официалната информация, той има за цел да създаде "нова парадигма за компютърни технологии и продуктивни нови изследвания от общност от учени по социални и технологични дисциплини".


Intel Labs отбелязва “завръщане в бъдещето”

© PCWorld България, pcworld

За широката публика обаче далеч по-голяма атракция представлява откритата от Ратнер демонстрация „Аспекти на бъдещия живот" ("Facets of Future Life"), представяща над 20 разработвани в момента новаторски изследователски проекти, които ще определят бъдещето на технологиите. Демонстрацията е разпределена в четири интерактивни зони, свързани чрез интердисциплинарен „Център за устойчив живот" ("Sustainable Living Center"),който изучава интелигентния град, дом и офис на бъдещето.


Следват подробности за всяка от зоните.

> Моят живот: Технологии, задвижвани от жестове и спестяващи енергия; интелигентни сензори в дома; "Магическо огледало" - технология за виртуална пробна на дрехи, включваща 3D човешки аватари, които точно отбелязват формата на тялото и се движат реалистично; технология, която позволява на потребителите да излъчват и да взаимодействат с медийно съдържание върху повърхности като стени, или плотове в дома и др;

> Моята кола: Иновациите, изследващи връзките между хората, магистралите и бързия обмен на информация при шофиране. Една демонстрация показва прототип на фарове, които ще позволят на шофьорите да виждат през дъжда - като използва софтуер и специална Intel архитектура за обработка на изображения въпросните фарове избягват отблясъците от капките дъжд.


Intel Labs отбелязва “завръщане в бъдещето”

© PCWorld България, pcworld

> Моята работа: Усъвършенствани срещи, свързани cloud услуги и визуални анализи, обещават да преобразят начина, по който работим. Демонстрациите включват интелигентен асистент за срещи (Smart Meeting Assistant), който комбинира и настройва няколко технологии, за да създаде в реално време транскрипция, цитати и превод за групови срещи; три визуални демонстрации справящи се с "Big Data"предизвикателства и използващи данни и алгоритми за визуализация и оптимизация, за да помогнат да се идентифицират важни модели и отношения, подпомагащи взимането на бизнес решения;

> Tech Essentials: В тази зона са обединени основополагащи иновации, които ще оформят бъдещите компютърни устройства и уебсайтове. Зоната представя група решения от визуални технологии, предлагащи неща като "3D браузинг", нови техники за предпазване на личните данни на потребителите с използване на приложения за лицево разпознаване и интелигентен видео сървър, който може да излъчва видео до няколко клиентски устройства едновременно, като персонализира съдържанието за всяко от тях.

> Sustainable Living: Технологии и услуги, които ще дадат на хората, доставчиците на услуги, властите и устройствата способността безпроблемно да взаимодействат в една сигурна среда. Intel Labs са разработили разнообразни нови сензори, софтуерни агрегатори и интерфейси, които когато се комбинират могат да отговорят на тези предизвикателства. Показани са технологии, които управляват и контролират енергопотреблението в дома, създават интелигентни офис сгради с локализиран контрол, така и създадени от Intel сензори, които помагат с трафика, качеството на водата и въздуха, и дори инфраструктура за ел зареждане.


Intel Labs отбелязва “завръщане в бъдещето”

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, по случай юбилея на Research at Intel е направена и интересна ретроспекция, обединена в т.нар. Зала на славата (Hall of Fame), pod'ertawa]a ключовите технологии, изобретени от Intel Labs през миналото десетилетие, които вече използваме в ежедневието си. Повече за тях можете да прочетете в следния PDF файл

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.