Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

Electronic Entertainment Expo 2012 се проведе между 5-ти и 7-ми юни в изложбения център на Лос Анджелис. 18-тото издание на най-старото изложение посветено на света на игрите прие 45 700 посетители пред, които за пръв път бяха показани десетки нови заглавия. Както добре знаем, Е3 е далеч от най-посещаваните гейм изложения (като Tokyo Game Show и Gamescom, които приемат по четвърт милион гости), но именно на това събитие повечето от големите играчи в индустрията разкриват дългоразработваните си проекти. В следващите редове ще сумираме най-интересното от Е3 2012 - от страхотните нови франчайзи Beyond: Two Souls, Dishonored, The Last of Us, Watch Dogs, Star Wars 1313 и Sleeping Dogs, през продълженията на любими поредици, като God of War: Ascension, Halo 4, Assassin's Creed III, Darksiders 2, Dead Space 3, Far Cry 3, Crysis 3,  Splinter Cell: Blacklist и Resident Evil 6, до новините около настоящите и бъдещи конзоли на Sony, Nintendo и Microsoft.Nintendo и Wii U

Nintendo показаха новият дизайн на нестандартния таблет-подобен контролер на Wii U. Вече официално си има име - GamePad - и вече съдържа два аналогови стика, наместо кръгли падове. Контролера е по-широк и удобен за държане, включва също инфрачервени сензори и разбира се, тъч екран. Японците дължаха обяснение каква точно ще е целта на странния контролер и самия президент на компанията Сатору Ивата (Satoru Iwata) даде отговор - GamePad ще се ползва за контрол, но и ще служи като заместник при изключване на телевизора. Цената му ще е солена и вероятно ще е около 200 долара, а тази на самата конзола ще е към 350 долара.

Конзолния гигант представи също така и друг контролер, който е за хардкор играчите - Pro Controller - и подозрително много напомня на този за Xbox 360. Стана ясно и че новата конзола на Nintendo ще е съвместима с всички Wii моушън контролери, както и обратно съвместима с всички появили се за Wii игри.

Както се казва по рекламите "Това не е всичко!". Nintendo говориха още за бушуващата мода по социалните услуги и точно това ще е MiiVerse - средство за комуникация с другите играчи, следене на прогреса, споделяне на мнения, както и редица възможности за възпроизвеждане на мултимедия.

А кога ще видим Wii U на пазара? Силно се спекулира с ноември месец, като част от големите заглавия, които ще са достъпни на премиерата ще са Darksiders II, Assassin's Creed III, New Super Mario Bros. U, Ninja Gaiden 3: Razor's Edge, Pikmin 3, Nintendo Land и Just Dance 4.Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

© Владо Георгиев, pcworld


Microsoft и Xbox SmartGlass 

Нов модел на Xbox 360 нямаше. Намаление на цените на настоящите модели нямаше. Нямаше и нито дума за наследника на Xbox 360 (по-познат сред геймърите като Xbox 720), който вече знаем, че е с кодово наименование Durango. За сметка на това редмъндци обявиха Xbox SmartGlass. Това е нова софтуерна технология за свързване между телефон, таблет, конзола и други устройства. Така ще е възможно да се споделя съдържание от едно устройство на друго, както и да се използва смартфон или таблет, като втори екран. 

Internet Explorer идва на Xbox 360. Това беше другата голяма новина. Контрола сред Интернет браузъра ще става с гласови команди и жестове при наличие на Kinect. Услугата ще е налична до края на настоящата година.Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

© Владо Георгиев, pcworld


Sony

Sony също не говориха за следващата си настолна конзола (PlayStation 4, който е с кодово наименование Orbis), но изпълнителния директор на европейското подразделение Джак Третън (Jack Tretton) категорично заяви "Никога не сме били първи и никога не сме били най-евтини". Това означава, че следващата конзола отново ще се появи последна, вероятно чак през 2014-та година и ще е далеч от 350-те долара на Wii U, например. Ден след края на Е3 2012 се появиха нови данни за техническите спецификации на Orbis, но тях вече сме обсъждали толкова пъти, че по-добре да изчакаме официалния анонс.

PlayStation Plus, платената част от PlayStaion Network беше обновена за територията на Европа. За година PS Plus ще струва 50 евро, а за 90 дни ще струва 16 евро. В замяна, платилите ще получават всеки месец безплатни игри, намаления към избрани игри, автоматични гейм ъпдейти.

Една от най-големите изненади - при това неприятни - дойде именно от щаба на Sony. Всички очакваха гигантите да отделят основно внимание на PS Vita - намаление на цената, нови аксесоари и разбира се, много нови игри... Но нищо от това не се случи. Нямаше нито един анонс за новата портативна конзола на компанията, но за смека на това получихме официално потвърждение, че до края на годината ще видим общо 60 нови заглавия.Софтуера

Същината на всяко Е3 изложение са игрите, а на тазгодишното издание бяха представени няколко впечатляващи нови заглавия, които изглеждаха толкова добре, че вероятно ще ги видим и за следващото поколение конзоли.

 


Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

© Владо Георгиев, pcworld


Watch Dogs

Платформи: неизвестни

Премиера: 2013-та година

UbiSoft Montreal представиха новият си амбициозен проект. Нали си спомняте хакинг маршрута в Deus Ex? Е, в Watch Dogs целият свят е един колосален терминал, който очаква да бъде хакнат. Гледайте геймплей демото и внимавайте ченето да не ви падне...

 

The Last of Us

Платформa: PS3

Премиера: 15-ти февруари 2013-та година

Naughty Dog, създателите на Uncharted поредицата за пръв път демонстрираха геймплей кадри от новата си игра The Last of Us и доказаха, че са станали плашещо добри в това, което правят.

 

Beyond: Two Souls 

Платформа: PS3

Премиера: началото на 2013-та година

Beyond: Two Souls е новата игра на Quantic Dream, създателите на великолепния психологически трилър Heavy Rain. Имайте предвид, че видеото не е пререндвано, а е в реално време. 


Sleeping Dogs

Платформи: РС, PS3, Xbox 360

Премиера: 17-ти август 2012-та година

Activision изоставиха True Crime франчайза, но започнатото от United Front Games беше закупено от Square Enix и True Crime: Hong Kong вече се казва Sleeping Dogs.

 

Star Wars 1313

Платформи: неизвестни

Премиера: 2013-та година

Изцяло нова игра във вселената на Star Wars, която е комбинация между Uncharted и Mass Effect, но използва тъмните тонове и насилието на Dead Space. Star Wars 1313 изглежда великолепно, а е изграден на база Unreal Engine 3.

 


God of War: Ascension

Платформa: PS3

Премиера: 15-ти март 2013-та година

Шеста игра за Крейтос, легендарният спартански войн. Поредицата започна да се превръща в сапунка, но докато всяка следваща игра изглежда по-добре и предлага нещо ново и интересно - защо не? Тук новото е кооперативния мултиплейър и няколко нови трика в геймплея, част от които можете да видите в следното видео...

 

Assassin’s Creed III

Платформи: РС, PS3, Xbox 360, Wii U

Премиера: 2-ри ноември 2012-та година

Най-амбициозният проект от Assassin's Creed франчайза този път ни поставя в ролята на полу-британеца и полу-индианеца Конър Кенуей (с рождено име Ратунхакайтун), а ерата е Американската революция в периода 1753-та - 1783-та година. Първото видео е CG трейлър, а второто е геймплей демото.

 

Dead Space 3

Платформи: РС, PS3, Xbox 360

Премиера: февруари 2013-та година

Още една до скоро чисто сингълплейър поредица преминава към ко-оп. Както обикновено имаме силни очаквания към всяко Dead Space заглавие, макар и на пръв поглед този да напомня на посредствената Lost Planet серия.

 

Far Cry 3

Платформи: РС, PS3, Xbox 360

Премиера: 7-ми септември 2012-та година

По-динамичен, по-драматичен и... по-скриптиран, Far Cry се завръща с пълна сила и както е модно с ко-оп мултиплейър за до четирима играча. Както се казва в трейлъра по-долу "Бягай. Умри. Ловувай. Убивай... Гледай".

 

Crysis 3

Платформи: РС, PS3, Xbox 360

Премиера: 7-ми септември 2012-та година

По неведоми причини Crysis поредицата никога не е продавала достатъчно бройки, а третата част излиза, за да оправдае харчовете на Electronic Arts по Cry Engine 3. Всъщност, тук голямата новина е, че след появата на Crysis 3, всички следващи игри на Crytek ще са базирани на бизнес модела F2P (Free-to-Play).

 

South Park: The Stick of Truth

Платформи: РС, PS3, Xbox 360, Wii U

Премиера: 8-ми март 2013-та година

South Park ролева игра, чийто сценарии е писан от самите Трей Паркър (Trey Parker) и Мат Стоун (Matt Stone), които също ще дадат гласовете си за озвучаването на персонажите, плюс разработчик от ранга на Obsidian Entertainment? Ах, колко далече ни се струва 8-ми март 2013-та година!

 


Gears of War: Judgement

Платформи: Xbox 360

Премиера: април 2013-та година

Едва ли някой е вярвал, че Gears of War серията ще приключи с третата част, но беше изненада, че толкова скоро получихме анонса на следващата игра от поредицата (която всъщност се явява прикуъл на първия Gears of War).

 

Halo 4 

Платформи: Xbox 360

Премиера: 9-ти ноември 2012-та година

Какво е едно E3 изложение без нова Halo игра, при това такава, която отново ни поставя в ролята на придобилия култов статут Master Chief?

 

Splinter Cell: Blacklist

Платформи: РС, PS3, Xbox 360, Wii U

Премиера: пролет 2013-та година

Седмият Splinter Cell ще е специално оптимизиран за Kinect, но тук голямата бомба е, че за пръв път в поредицата страховития Майкъл Айрънсайд (Michael Ironside) няма да поеме ролята на Сам Фишър.

 

Resident Evil 6

Платформи: РС, PS3, Xbox 360

Премиера: 5-ти октомври 2012-та година

Имахме обещания за връщане към корените с новият Resident Evil, към психологическия трилър и драматичния хорър, но това, което видяхме на изложението, беше доста екшън ориентирано... Доста Майкъл Бей ориентирано... Но нека не задълбаваме.

 

The Elder Scrolls Online

Платформи: РС

Премиера: 2013-та година

След доста краткия тийзър от преди няколко седмици, нямахме търпение да видим как ще изглежда в действие първото ММО в света на The Elder Scrolls поредицата. Напомняме, че доста повече за играта ще научим на Quakecon през август месец.

 

Dishonored

Платформи: РС, PS3, Xbox 360

Премиера: 12-ти октомври 2012-та година

Dishonored най-лесно може да бъде описан, като нео-викториански стийм пънк клонинг на Assassin's Creed, но с перспектива от първо лице. Самата игра изглежда супер, а трейлъра, който ще видите по-долу, беше обявен от мнозина за "трейлър на E3 2012".


Castlevania: Lords of Shadow 2

Платформи: PS3, Xbox 360

Премиера: 2013-та година

Castlevania: Lords of Shadow беше една от наистина приятните изненади на 2010-та година, а през следващата ще видим продължението, озаглавено лаконично Castlevania: Lords of Shadow 2. Геймплей кадри очакваме през септември на Tokyo Game Show.

 

Metal Gear Rising: Revengeance

Платформи: PC, PS3, Xbox 360

Премиера: началото на 2013-та година

Metal Gear Rising: Revengeance няма да се появи и през тази година, но след като знаем, че талантите от PlatinumGames поеха разработката в свои ръце, а изпълнителен продуцент е самия Хидео Коджима (Hideo Kojima), едва ли има за какво да се притесняваме.

 New Super Mario Bros. U

Платформи: Wii U

Премиера: края на 2012-та година

Повече от четвърт век Nintendo не само успяват да поддържат Super Mario франчайза, но и с всяка следваща игра да покажат (и напомнят), че гейминга не е само кръв и насилие, но и поле за изява на творческия гений. New Super Mario Bros. U ще е един от шедьоврите на 2012-та, помнете ни думата.

 

Tomb Raider

Платформи: РС, PS3, Xbox 360

Премиера: 8-ми март 2013-та година

Първите месеци на следващата година стават изключително натоварени от блокбъстъри. E3 трейлъра на рестарта на Tomb Raider ни даде освен нови геймплей кадри и точната премиерна дата...

 

Unreal Engine 4

Следващото поколение конзоли от щабовете на Sony и Microsoft остава вероятно за Е3 2013, но поне Epic Games публично демонстрираха за пръв път Unreal Engine 4. Вижте съвсем скоро как ще изглеждат игрите...

 

Luminous Еngine

И докато сме на темата next-gen, Square Enix представиха своя Luminous Еngine в четириминутно видео, което показва как би могла да изглежда следващата Final Fantasy игра.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.