Компанията Kodak притежавала … ядрен реактор

Въпреки изненадващото разкритие и досега никой не може да обясни как Kodak се е сдобила със зареден с обогатен уран ядрен реактор, за какво го е използвала компанията и как го е пазила в тайна в продължение на десетилетия.

По принцип, след като дадена компания банкрутира, на бял свят нерядко излизат разни пикантни подробности за финансови машинации, някоя и друга покрита сделка, злоупотреба с положение или други детайли от този сорт. В случая с компанията Kodak обаче, която обяви фалит през януари след 131 години на фотографския пазар, разхищенията на ресурси и скритите тайни излизат извън рамките на обичайното. Илюстрация за това е разкритият наскоро факт, че Kodak е имала свой собствен ... ядрен реактор.

Това, че тази информация изтича в Мрежата едва сега също е достатъчно странно, но не колкото подробностите ... или по-скоро липсата на такива. Според публикация в Softpedia, Kodak притежавала бетонен бункер с 60-сантиметрови стени в Рочестър, Ню Йорк, в който имало ядрен реактор, зареден с 1,58 кг. обогатен уран.

kODAK's Nuclear Reactor

Това са установили ревизорите, които имат за цел да подпомогнат финансовото преструктуриране на фалиралата компания, след "проговаряне" на бивш служител на фирмата, но и досега никой не успял да разбере как Kodak се е сдобила със споменатия стратегически материал, за какво го е използвала и как го е пазила в тайна в продължение на години и по-точно – десетилетия. Наличието на подобно съоръжение било бегло споменато само в някакви изследователски документи преди 5-6 години във връзка с опразването на машината от обогатения уран, но всъщност реакторът бил купен от Kodak още през далечната 1974 г. Незнайно защо, както споменахме.

До момента няма официално изявление от компанията, а щатските власти все още са в недоумение от смисъла на тази "малка" фирмена тайна. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.