NVIDIA се включва в следващата частна мисия до Луната

NVIDIA се включва в надпреварата за Лунната мисия 2015 - Google Lunar X PRIZE - и за наградата от 30 милиона долара с процесорите Tesla, които ще бъдат използвани от немски научен екип за приземяването и управлението на лунен изследователски модул, както и за обработката на 3D изображения от Луната.

От NVIDIA съобщават, че фирмените GPU процесориTesla ще вземат дейно участие в международна надпревара за изпращане на роботизиран изследователски модул на Луната до 2015 г. А въпросната надпревара ще е гореща, тъй като наградата за победителя е $30 млн., според условията на необичайната инициатива, наречена Google Lunar X PRIZE.

Космическото съревнование предоставя най-голямата международна награда давана до сега в историята, а сумата от 30 милиона долара ще бъде присъдена на първите екипи от частно-финансирани учени, който съумеят да изпратят успешно проучвателен модул на повърхността на Луната. Екипът трябва да придвижи модула на разстояние от 500 метра по лунната повърхност и да изпрати детайлни видео, образи и данни обратно към Земята, които ще послужат за последващи проучвания и анализи.

Google Lunar X Prize инициативата е основана през 2007 г. от X PRIZE Foundation с идеята да се създадат изследователски мисии до Луната, които да са финансирани почти изцяло (поне на 90% ) от частни организации. До сега в състезанието са взели участие 26 екипа от 17 страни. 20 милиона долара ще получи отборът, който изпълни всички изисквания на организаторите до 31 декември 2015 г.


От общо 26-те отбора в състезанието на NVIDIA Tesla са заложили от 100 немски учени, инженери и разработчици, които сформират екипа на Part-Time Scientists (PTS). За да гарантира победата си, тимът на PTS използва процесорите NVIDIA Tesla в някои свои сървъри и работни станции, част от контролния център на мисията, откъдето ще бъдат координирани действията на изследователския модул 'Азимов' (на снимките). Процесорите Tesla, ще ускорят работата на приложенията с интензивни изчислителни функции, като симулиране на навигацията, определяне местоположението на модула в реално време; също и обработване и предаване на видео и образи с висока резолюция, информират от NVIDIA.

Всъщност процесорите Tesla ще бъдат използвани от PTS екипа на всички етапи от мисията. По време на подготовката и планирането, процесорите ще участват в симулирането на милиони различни сценарии, за осъществяване на мисията. Това ще позволи на екипa да подобри работата на модула по време на изстрелване и кацане, например в регулирането на времето и продължителността на работа на двигателите при корекции на курса и минимизиране на вероятностите за грешки.


NVIDIA се включва в следващата частна мисия до Луната

© PCWorld България, pcworld

Когато 'Азимов' достигне своята цел, екипът PTS ще използва изчислителната мощ на процесорите Tesla, за да направлява и следи действията на проучвателния модул. Ще бъдат генерирани детайлни лунни карти, благодарение на предаваните стереоскопични 3D изображения.


NVIDIA се включва в следващата частна мисия до Луната

© PCWorld България, pcworld

Жизнено важно значение за успеха на мисията, ще има скоростната обработка и анализ на огромното количество видео информация предавана от 'Азимов', както и изпращането на нови навигационни команди обратно към модула. Всяко едно забавяне, може да отклони 'Азимов' от правилния курс или, в най-лошия случай, да принуди екипа на PTS да прекрати мисията си, подчертава се още в официалната информация. С помощта на GPU процесорите NVIDIA, отборът PTS ще очаква да достигне 5-10 пъти ускоряване на обработката на големи обеми видео данни, генерирани от модула. Само GPU базирани изчислителни системи притежават ресурса, който се изисква за обработване и предаване на информация в реално време, отбелязват от NVIDIA. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.