Български ученици ще се обучават в космическия център Space Camp на NASA и през тази година

През 2012 г. в Space Camp ще участват 40 младежи и 6 учители, подкрепени от Сирма Медия и Центъра за творческо обучение, като до края на март 2012 г. се провежда и конкурс за номиниране на осем стипендианти.

За осма поредна година български ученици ще имат възможност да се обучават в научно-образователния космически център на NASA - Space Camp Turkey - в Измир, Турция. Това е един от трите обучителни центъра на американската космическа агенция в света, който работи по програми, разработени от американските космически специалисти и разполага с двойник на космическа совалка, в която се симулират реални условия на подготовка и осъществяване на космически полет (вж. видеото по-долу).

Както всяка година, и през тази участието на българските ученици се подпомага от компанията за мултимедийни продукти за образование Сирма Медия, съвместно с Центъра за творческо обучение, който е и официален представител на Space Camp за България. Досега със съдействието на Сирма Медия и Центъра за творческо обучение в програмите на Space Camp Turkey са участвали над 120 български ученици и десетки учители.

През 2012 г. с подкрепата на двете споменати организации в Space Camp ще участват 40 младежи и 6 учители, като края на март 2012 г. се провежда конкурс за номиниране на осем стипендианти, информират организаторите на обучението. Научно-образователните програми по този проект са със 7-дневна продължителност, провеждат се през лятото и в тях могат да участват младежи от 9 до 16 годишна възраст с познания по английски език и интереси в областта на науката и технологиите, гласи още официалната информация.

NASA Space Camp Turkey

От 1991 г. насам Космическият център в Измир предлага обучения, целящи да насърчат и мотивират младите хора в усвояването на знания по астрономия, природни и обществени науки, и технологии. Разликата на обученията от преподаваното в класната стая е практическата им насоченост – освен знания за физичните закони и космоса, учениците придобиват умения да работят в екип, да комуникират и взимат решения и да упражняват лидерски качества. Младежите имат и възможността да осъществят интензивен контакт с националности и култури от цял свят. Всяка година Space Camp е домакин на отбори от 40 различни държави.


Космическият център е снабден с оборудване, благодарение на което учениците могат да участват в интересни интерактивни дейности – да ползват специални тренажори и симулатори, с които тренират истинските космонавти, да участват във виртуални полети със совалка и т.н. Допълнителна информация за програмата на български език има и в следния PDF документ

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.