Летящи роботи ще заместват хората при строежа на сгради

Любопитен видео клип показва, че това вече не е научна фантастика, а реален проект с потенциал за скорошно осъществяване.

По всичко личи, че роботите започват да заместват хората във все повече нови поприща. Мястото им в автомобилостроенето и производството на електронна техника например вече е от първостепенна важност, но изглежда скоро ще ги видим и в ролята на строители, които, ако не работа "до ключ", ще могат поне да вършат грубата и опасна работа – особено тази на големи височини.

Първата крачка в това отношение правят сътрудници от Швейцарския технологичен институт, под чието ръководство наскоро е демонстриран интересен проект: летящи роботи (т.нар. квадрокоптери), строящи сграда. В демонстрацията, проведена в изложбения център FRAC във френския град Орлеан, въпросните роботи са построили 6-метрово "здание" от 500-грамови тухли. На видеото по-долу (качено в YouTube канала на Reuters) може да се види как става това.


За движението на роботизираните квадрокоптери отговаря цял куп датчици и сензори, сигналите от които се обработват от специален софтуер. Тази програма се грижи за управлението на дроновете, като следи разположението им в пространството и внимава да няма сблъсъци и градивните елементи (в случая тухли) да се поставят където трябва.

Разбира се, идеята е ясна – по някое време в бъдеще подобни роботи, но вече с по-големи размери, да заменят хората поне в строителни обекти с голяма височина или на места с особено опасни за човека условия. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.