Графенът може да стане мастило за принтерите

За пореден път графенът демонстрира изумителните си характеристики

За пореден път графена демонстрира изумителните си характеристики, този път по отношение на мастило за принтери. В случая на графена разбира се, не може да става въпрос за твърдо, течно или газообразно състояние, тъй като материалът е преди всичко молекулярен компонент. Но когато става въпрос за компонент, който се предполага, че ще революционизира технологиите, замествайки силиция и много други материали, то "твърдо" състояние не е далеч от истината.

Учени от университета в Кеймбридж са открили необичаен начин графенът да бъде превърнат в CMOS транзистори (технология за създаване на електронни схеми. В нея се използват полеви транзистори с изолиран гейт). Обикновено се изискват многомилионни машини инсталирани в гигантски фабрики за създаването на компютърни схеми, но графена може да ги замести със способността си да се превръща в полимерно мастило, което се прекарва през конвенционален мастиленоструен принтер. Точно така - мастило от графен може да принтира CMOS схеми по същия начин, по който през годините са се появили тонове отпечатана хартия.За да стане мастилото възможност, графенът трябва да бъде отчупван от парчета графит, използвайки химически разтворител. След това големите чипове трябва да се премахнат (тъй като могат да блокират принтиращите глави, ако бъдат оставени) и само тогава материалът се използва, за да се произвежда мастилото.

Ако опитите на учените от Кеймбридж се окажат успешни, графенът ще може да се използва толкова лесно, колкото една обикновена компютърна верига.

Източник: http://news.softpedia.com

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.