Телепатични интерфейси скоро ще управляват роботи в помощ на хора с пълна парализа

Това обещава финансирането на редица научни изследвания, насочени към развитието на т.нар. brain-computer интерфейси, с които да се управляват високотехнологични дигитални “аватари”, изпълняващи ежедневни действия вместо парализираните.

Телепатичните интерфейси за управление на компютри само с мисъл са отдавнашна мечта на редица учени и разработчици, но, ако не се смятат някои спорадични стъпки в тази насока (като например показаното по време на тазгодишното изложение CеBIT 2011 изобретение на G.tec), пркатическите реализации на идеята все още предстоят.

Това положение обаче може да се промени в близките години – ако има резултат от новата програма на американската Национална научна фондация (National Science Foundation – NSF), която започва да финансира редица научни изследвания, имащи за цел да възстановят изгубените способности на напълно парализирани хора и страдащи от тежки дегеративни заболявания. Идеята е това да е постигне именно чрез т.нар. brain-computer или "телепатични" интерфейси.

Програмата, която на този етап предвижда сътрудничество между NSF и Бостънския университет ще се опита да помогне на милиони хора по света, които буквално са заключени в телата си без възможност да комуникират с никого. Материалните резултат от инициативата може да бъде превъплътен в създаването на компютри, които могат да общуват вместо напълно парализираните под управление на техните мозъчни вълни, или дори в роботи, изкуствени крайници, инвалидни колички или даже дигитални "аватари" изпълняващи ежедневни действия вместо тях, обясняват учени от Бостънския университет.

Ако този подход влезе в помощ на хората с пълна парализа, скоро след това могат да се очакват и усъвършенствани, а защо не и комерсиални, версии на телепатичните интерфейси. Естествено, за целта първо трябва да се преодолее основното ограничение в сегашните варианти на въпросната ЕЕГ-базирана технология – фактът, че сензорите за мозъчните вълни, все още не са достатъчно чувствителни и стабилни, за да разпознават успешно нюансите в невронните импулси. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.