Пореден графенов пробив обещава стотици пъти по-бърз Интернет

Британски учени са измислили начин да подобрят оптичните свойства на графена, което разкрива още по-голям потенциал за напредък по посока на следващите поколения комуникации и високоскоростен Интернет.

Най-тънкият познат досега материал, графенът, започва да се очертава като истинска панацея за отключване на бързодействието в комуникациите. След като стана ясно, че графенът може да се използва като основа на бъдещи свръхпроизводителни процесори, през май група учени от Калифорнийския университет разработиха графенов оптичен модулатор, позволяващ десетократен прираст в скоростта на трсансфер на данни (в сравнение със сегашните топ възможности), двама британски учени са открили начин да подобрят оптичните свойства на материала, което разкрива възможности за по-нататъшни подобрения от порядъка на стотици пъти.

Става въпрос за откритие на смесен екип от учени от университетите в Манчестър и Кеймбридж, ръководен от нобеловите лауреати Андре Гейм и Константин Новоселов (на снимките), които са направили истински пробив в областта на фотиниката и оптоелектрониката, според агенция Reuters.

Основно ограничение в споменатата по-горе разработка на изследователите от Калифорния е, че графенът сам по себе си абсорбира много малко (само около 2%) от попадащата върху него светлина. Британците обаче забелязали, че ако към графеновия фотодетектор се добави "плазмонна" наноструктура от злато и титан, ефективността на устройството се подобрява поне 20 пъти в сравнение с досегашните разработки в сферата.

така изглежда молекулата на графена

Т.е. в перспектива тази комбинация ще позволи да се постигнат скорости на пренос на данни превъзхождащи стотици пъти бързодействието на съвременното мрежово оборудване, отбелязват аналитиците. А това значи поне стократно увеличаване на пропускателната способност на Интернет каналите и значително повишаване на ефективността на Световната мрежа.

За съжаление, няма дори намек кога евентуално всички тези графенови обещания биха могли да се превърнат в реалност. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.