И Pentax посяга към титлата за най-малък и лек фотоапарат със сменяема оптика

Най-новият претендент за това звание е цифровият фотоапарат Pentax Q, който трябва да излезе на пазара през есента.

Напоследък габаритите на цифровите фотоапарати със заменяеми обективи явно са предпочитан от производителите обект на подобрения и след като по-рано през месеца свои заявки за титлата "най-компактен и лек апарат със сменяема оптика" направиха Panasonic и Sony с пускането на нови модели, сега към въпросното звание посяга и компанията Pentax.

Новият претендент на Pentax за рекорд по отношение на габаритите и теглото на DSLR устройствата е кръстен с простичкото наименование "Q", но съвсем не толкова прости са характеристиките и функциите на модела, които според официалната информацияса доста прилични за този клас устройства.

 

 

Pentax Q е снабден със здрав, устойчив на надрасквания корпус от магнезиева сплав, 12,4-мегапикселов CMOS сензор, системи за стабилизиране на изображението и елиминиране на запрашавания, вградена сгъваема светкавица и 3-инчов (480 x 320) LCD екран за предварителен преглед на снимките. Според фирмените спецификации, новият компактен фотоапарат поддържа всички традиционни DSLR режими на работа, като също така може да заснема и Full HD видео (1080p при 30 fps).

Фотоапаратът Pentax Q ще се предлага на пазара в бяла и черна разцветка на корпуса и на ориентировъчна крайна цена от около $800, в която влиза и стандартен оптичен комплект. Моделът обаче по план трябва да излезе на пазара чак през есента, така че нищо чудно дотогава да се появят и още по-компактни претенденти за титлата "най-компактен и лек цифров фотоапарат със сменяема оптика в света". 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.