Графенов оптичен модулатор вдига многократно скоростта на пренос на данни

Според разработчиците на новата технология, мрежовите оптични модулатори, базирани на графен, ще позволят предаване на 3D филми във Full HD резолюция към смартфони за броени секунди.

Напоследък потенциалът на материала графен (спряган като много вероятен заместител на силиция в чиповете) и неговите потенциални приложения се разширяват доста бързо. След като наскоро бяха открити възможностите за самоохлаждане на графена, а благодарение на този материал в IBM създадоха най-бързия транзистор, преди дни група учени от Калифорнийския университет (University of California) са демонстрирали нова технология, също основана на графена, която обещава в скоро време да увеличи многократно скоростта на цифровите комуникации.


Става въпрос за компактно оптично устройство, което може да превключва светлинни импулси с голяма скорост. Тази способност за превключване на светлината е фундаментално свойство на т.нар. мрежови модулатори, които контролират скоростта на предаване на пакети от данни и, естествено, колкото по-бързо е превключването, толкова по-висока е скоростта на трансфер. Именно това е основната идея на новото графеново устройство, което според създателите си може да осигури десетократно по-голяма скорост на информационен трансфер в сравнение със съществуващите технологии. До момента в експериментите си учените са успели да постигнат честота на превключване от 1GHz, но на теория може да бъде постигната и честота от 500 GHz. В същото време графеновото устройство е компактно и не потребява голямо количество енергия.По експериментален път учените са успели да създадат успешно функциониращ графенов оптичен модулатор с площ само 25 квадратни микрона, т.е. около 400 пъти по-малък от дебелината на човешки косъм. Очаква се бъдещите комерсиални образци да бъдат по-големи, но общата им площ им едва ли ще надхвърля няколко квадратни милиметра. А според разработчиците на технологията въпросните ултра компактни графенови модулатори ще позволят предаване на 3D филми във Full HD резолюция с огромен обем към смартфони само за броени секунди.

Според уверенията на учените, новата технология за оптично модулиране на базата на графена може да навлезе в етап на комерсиална употреба през близките няколко години. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.