Любителите на шутъри взимат по-бързи и по-точни решения

Това твърди поредното изследване сред геймърското съсловие на University of Rochester, според което дори малко забавления с FPS (First Person Shooter) заглавия значително подобрява рефлексите и способността за взимане на по-точни решения.

Появи се поредното изследване за това как компютърните игри влияят на човешките способности. Този път то е дело на учени от University of Rochester, а интересното в него е че този път сравнението е не само между геймъри и не-геймъри, но и между почитателите на различните игрови жанрове. Любопитен е и резултатът от изследването, цитирано от CBS News, който показва, че любителите на шутъри взимат по-бързи и по-точни решения, като се съобразяват с моментната обстановка. Нещо повече – този ефект се наблюдавал не само у заклетите FPS (First Person Shooter) фенове, но и при хора, които обикновено не играят на компютър, но заради експеримента са се съгласили да прекарат в стреляне около 50 часа.За проверка на участниците в експеримента са били давани прости задачи за определяне на предполагаема посока на движение на друг човек, представен под формата на набор от движещи се точки. Във въпросните задачи любителите на шутъри се представили по-добре, по-бързи и по-точно, докато при любителите на RPG жанра и стратегиите не се наблюдавали подобрения.Любителите на шутъри взимат по-бързи и по-точни решения

© PCWorld България, pcworld


Изследователите отбелязват също, че способността за по-бързо реагиране след FPS игри не се ограничава само с някаква специфична област, а е валидна за всички житейски сфери – т.е. играчите просто привикват да реагират по-бързо и подобряват рефлексите си по принцип, а не само когато са поставени при някакви специфични условия. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.