Вулканът Ейяфятлайокул - снимки

На 14 април в Исландия за втори път през последните два месеца се събуди вулканът Ейяфятлайокул и блокира самолетните полети в цяла Европа.
На 14 април в Исландия за втори път през последните два месеца се събуди вулканът Ейяфятлайокул (Eyjafjallajökull). Първият път той се прояви на 21 март. На пръв поглед нищо особено, но поради голямото количество изхвърлени дим и вулканична пепел, които се движат с голяма скорост към континентална Европа, самолетните полети над целия континент са спрени.
И никой не знае кога кризата ще приключи. Могъщият Ейяфятлайокул освен всичко друго разтопи част от ледника Гигьокул, редом с който се намира, в резултат на което се наложи исландските власти да евакуират спешно 800 души.
Ейяфятлайокул (1666 метра) е разположен на 125 км източно от Рейкявик. Димът от вулкана се издига на височина поне 6000 метра. Вулканът за последно е изригнал през миналата година, а преди това - през 1823 г.
Представяме на вашето внимание снимки от Ейяфятлайокул в хронологичен ред, направени както от специалисти, така и от обикновени хора, оказали се в близост до него.

14 април
На този адрес можете да видите и видео на изригване на вулкана от 5 април 2010 г.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.