Как се правят USB флашки

От няколко години USB флашките замениха архаичните дискети и презаписваемите компакт дискове. Голям капацитет, висока скорост на предаване на информацията, мобилност – всичко това са преимущества на вездесъщите USB памети. И с всеки изминал ден те стават по-съвършени и достъпни – физическите им размери намаляват, капацитетът расте, а цената спада драстично.

Замисляли ли сте се обаче как се правят USB флашките? Та те не растат по дърветата. Отговор на този въпрос дават инженерите на Kingston, които са поканили журналисти да видят целия процес по създаване на популярните USB памети. Разбира се, не съвсем отблизо, но филмчето е много интересно.
На първия етап служителите в завода поставят текстолитни платки в специални касети. На тях се нанася запойваща паста, с помощта на която впоследствие ще бъдат закрепени чиповете и другите елементи.

След нанасяне на пастата, бъдещите флашки минават процедура на оптичен контрол, в хода на който автоматично устройство проверява качеството на работата на техниката от предишния етап на производството.

Следващият етап – разполагането на чиповете. За целта се използва специален станок, работещ с огромна скорост. После флашките се изпращат в друга машина, където на платките се поставят USB конектори. Забележителното е, че всички машини могат да произвеждат няколко модела флашки – инженерите просто трябва да зададат необходимата програма.

След поставянето на чиповете и конекторите, платките попадат в печка, където всички елементи се запояват. Следва автоматична проверка на паметите (AOI - Automatical Optical Inspection), където за пореден път се проверяват платките за наличие на дефекти. Ако има такива, те се бракуват.

След AOI платките се нарязват и флашките придобиват завършен вид. Сега остава те да бъдат поместени в подходящ корпус – той може да е с най-различни форми и размери. Преди това флашките минават още едни тестове – този път за четене/запис на информацията.

При производството на флашките се използва и ръчен труд – служителки собственоръчно лепят стикери на корпуса на паметите. После следва пластмасовата опаковка, която е автоматизиран процес и опаковането им в кашони, което отново се прави на ръка.

След това? След това USB флашките ги виждаме по лавиците на магазините.

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.