Прочетохте заглавието правилно! След 12 години пауза, Valve обяви нова игра от Half-Life сериите. Компанията потвърди слухове, които циркулираха в мрежата и според които Half-Life: Alyx трябваше да бъде представена на 21-и ноември. Valve не дава много детайли за играта, единствено се знае, че тя ще бъде VR и ще се фокусира върху персонажа Alyx Vance - боец от съпротивата, който играеше ключова роля в Half-Life 2.

Предполагаемо изтекло интервю показва, че Alyx ще бъде единствено VR заглавие и ще се фокусира върху това да потопи играчите в атмосферата на играта (каквото и да значи това). Ако течовете са коректни, играта ще бъде готова за широката публика през март 2020-а година, но все още има доста неизвестни.

Дали това е цялостно заглавие, а не поредната технологична демонстрация, която цели да вкара малко хайп в идеята за VR игри, капитализирайки върху името Half-Life - една от любимите игри на поне две поколения геймъри. Каквито и да са неизвестните в уравнението, този ход не е изненадващ за Valve - компанията представи собствена VR система (Index) и иска да се фокусира върху виртуалната реалност. Целта на Alyx ще е да вдигне продажбите на Index и други Steam съвместими VR очила.

За съжаление, Half-Life: Alyx съвсем не е заглавието, което посветените фенове на поредицата искаха да видят. Всички се надяваха да видят цифрата 3 някъде в името на играта, но това няма да се случи, поне засега. Добрата новина е, че Valve не са изоставили напълно Half-Life и въпросната тройка все пак би могла да се появи извън мокрите сънища на геймърите... все някога.