Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Повече посетители, повече изложители, повече локации, както и емоции и разнообразие! Това е първото впечатление с което остава човек, посетил (част от) втората Софийска нощ на игрите на 2-и ноември.

Както и предишния път, в центъра на случващото се бе изложението за разработени в у нас компютърни и настолни игри, което се проведе в Гьоте Институт. Първата очевидна разлика спрямо миналата година бе, че представящите дигитални и настолни развлечения този път бяха в отделни зали. Причина за това е увеличеният брой изложители. Ако в миналото издание те бяха около 20, то сега бройката им бе нараснала до 35. Общия брой посетители пък според организаторите са били между 2500 и 3000.

От PC World отново се възползвахме от възможността да поговорим с някои изложители. Ето какво споделиха те с нас.


Компютърни и мобилни игри


Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

XS Software бяха дошли на изложението с две доста разнородни като жанрове игри. Едната е класическа и вече позната стратегия – Khan Wars, а другата докосва света на модата и е насочена най-вече към женската аудитория – Lady Popular.

По думите на Александър Стефанов, маркетинг мениджър в компанията, целта е била именно увеличаване на дамската аудитория, като последната новина в тази насока е добавянето на мобилна версия за Lady Popular. "Жените са малко подценяван сегмент, като техният процент постоянно нараства дори в традиционно считаните за мъжки жанрове като стратегии и екшъни", обясни той.

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Creative Assembly (бившата Black Sea Studios) бяха донесли на Games Made in BG версия на очакваната през 2020 г. нова част на поредицата Total War. Играта се казва Total War Saga: Troy и както подсказва името нейн фокус е Троянската война.

Според Иван Дионисиев, управляващ софийския QA екип на компанията, играта се разработва изцяло от българи. Очаквайте доза Древногръцка митология и по-конкретно вдъхновение от опуса Илиада на поета Омир. Разработчиците обещават силни персонажи и впечатляващи битки.

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

На интересна ретро визия залага Rogue Verse, разработена от Foumart Games. Нончо Савов, собственик на фирмата, споделя че нарочно се стреми към опростена "8-битова визия". Въпреки това по думите му играта предизвиква човек да обмисля всеки ход и да се справя с "мини тактически предизвикателства".

Нончо Савов потвърди, че игрите с ретро визия действително набират скорост през последните години. "Много хора са израснали с такива игри и дори вече е нормално да видиш бащи геймъри на 30-40 години и техните малки деца." По думите му е възможно хара да са в известна степен наситени на бомбастични заглавия и остарялата визия всъщност да се възприеме като нещо свежо.

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Belleal Games са независимо студио, имащо зад гърба си една игра – Masters of Puzzle. Тя е насочена към любителите на традиционните, аналогови, картонени пъзели. Ако сте фенове, но нямате достатъчно време, достатъчно голяма маса и не са ви останали свободни стени от вече наредени пъзели, то това е вашата игра.

"Целим пълен реализъм, споделя Борис Костадинов от фирмата (вляво на снимката горе). Това е игра за релаксиране и очакваме човек да отдели време за нея, за да може да ѝ се наслади. Имаме планове да разширим идеята с мултиплейър и тогава ще можем да предложим и семейна игра например, чрез която хората да прекарват време заедно, без физически да са на едно място."

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Archean Games представи на изложението своята игра Heralds of the Order. Това е походова стратегия, която (отново) е вдъхновена от класически заглавия. Разработчиците обещават изчистен геймплей, над 20 мисии и мотивиращи босове.

Павел Павлов от екипа на разработчика, сподели че работата по играта е започнала преди две години като любителски проект от група студенти – двама програмисти е един художник. Допълнително техни приятели помагат в писането на историята и създаването на звуковите ефекти. "В началото започнахме проекта за да видим колко можем, но после се захванахме сериозно", допълни още Павлов.

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Една от игрите с най-хващаща окото визия на изложението бе Copperbell на фирмата с недвусмисленото име Zero Fun. Интересно е да се отбележи, че заглавието бе сред номинираните за наградата "Hidden Gem" от CEEGA (2019 Central & Eastern European Game Awards). Играта представлява платформър, но с графика вдъхновена от българския фолклор и българската природа. Главният герой в играта е меден чан, който трябва да прогони зли духове

Визията на Copperbell заслужава похвала. Платформите, по които се придвиждва камбанката са вплетени много удачно в в общата визия, като дизайнерите (дизайнерът?) са се постарали максимално играта да не изглежда плоска и са постигнали ефекта, чрез използване на дълбочина на сцената. Главният герой се движи по строго определена линия (както повелява жанрът), но тя често не е успоредна на границите на екрана. Това позволява на играча да преминава през къщи, гори и да наблюдава далечни планини, без всичко това да изглежда като съвсем като статичен фон.

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Димитър Гогов бе един от най-младите изложители на Games Made in BG. Той стартира фирма за разработка на игри Veselie Studios през 2017-та, когато е на 16 години. Описва играта си Jump с ключовите думи "пъзел, адвенчър, пиксел арт". Целите са по-скоро очаквани – "изследване на територията, справяне с чудовища, събиране на монети и ключове, както и намиране на съответните врати". Какво повече да иска човек?

"Правя играта на принципа проба-грешка, споделя Гогов. Започнах от нулата, без да знам нищо, и Jump ми отне около година. Сега имам за цел да направя играта кросплатформена, за да може да се играе от всякакви устройства."

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Kipi Interactive показа на изложението своята игра Cryowar – мултиплейър екшън игра за мобилни телефони. Геймплеят наподобява MOBA заглавията, но тук играчите са по-малко. Няколко души водят битки на арена, като всеки има на разположение по два героя. Всеки персонаж е със свои отделни статистики и умения и играчът може да превключва между тях, в зависимост от ситуацията.

Студиото се състои от 10 души и работи върху проекта от около година и половина. По думите на Виктор Кетипов от фирмата в момента се провежда затворен бета тест на Cryowar. В скоро време предстои локален старт на играта на пазарите в България и Румъния.

Настолни игри


Както вече споменах тази година родните създатели на настолни игри бяха разположени в отделно помещение. Това определено е стъпка в правилната посока, тъй като при този тип занимания човек обикновено трябва да си комуникира ясно с останалите играчи.

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Първата игра, на която обърнах внимание, бе На Вуте да му е зле. Създадена е от Nastola, които са онлайн магазин за настолни игри. Фокусът е върху забавната (или не съвсем) страна на съседските взаимоотношения. Действието се развива в средностатистически панелен блок. "Животът" на всеки играч са неговите "нерви", а когато нервната му система не издържи, той напуска кооперацията. Печели последният останал и той може да заграби цялата панелка!

Според Мирослав Гаригов (вляво на снимката), създател на играта, тя е вдъхновена от българския (многоетажен) бит. Можете да очаквате тропане по пода, зли кучета, шумно хъркане и т.н. Целта на играча е да пренасочва подобни "атаки" от страна на останалите, натопявайки съседите си. Гаригов работи върху проекта си от около половин година и по думите му той е в "доста напреднал стадий".

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

От сайта hohoho.bg представиха на изложението играта Коледно селце. Според един от създателите ѝ, Димитър Любенов, това е първият коледен настолен продукт и е насочен най-вече към деца. Завръзката е проста: Няколко дни преди празника става ясно, че подаръците за добрите и послушни деца са изчезнали. Дядо Коледа възлага на своите елфи да ги върнат обратно. Предвидени са два варианта на игра. Всеки играч може да играе за себе си, състезавайки се останалите. Предвиден е кооперативен вариант, при който всички се заедно да върнат подаръците за малчуганите в селцето.

Играта е реализирана заради търсене на подобен продукт от страна на родители. Според Любенов много от тях гледат на подобна игра като на начин да откъснат децата си поне за малко от компютрите и смартфоните.

Какво показаха родните създатели на игри на Sofia Game Night 2019

Една от най-хващащите окото настолна игра бе Cosmic: The Iliad. Действието се развива в космоса, като от играчите се изисква да притежават и малко ловкост, както и да познават базови физични закони. От една страна е налице икономическа система, целта на играча развива флотата си, като тук можете да очаквате обичайните за една настолна игра елементи като зарове, карти и т.н. Битките обаче са елемент, изискващ физическа сръчност. Корабчетата, които се движат по игралното поле са метални, а пак там може да има и Черна дупка, представляваща голям магнит. Досещате се какво би станало, ако някой изтребител се приближи прекалено много...

Веселин Алексиев, един от създателите на Cosmic, споделя, че играта е на финалната права, като се преговаря с производители и вече са налице партньори за разпространението ѝ в Европа, САЩ и Австралия.
още по темата

15 от най-интересните мобилни игри, които са в soft launch

След доста дълга пауза се връщаме към горещите мобилни игри, които са софт лаунчнати в определени държави
30.11.2019 / 06:15

Двойно повече събития на тазгодишното издание на Sofia Game Night

Организаторите обещават над 35 локации да отворят врати с интригуваща програма
08.10.2019 / 10:52

Създатели на игри ще могат да покажат безплатно продуктите си на Sofia Game Night

Goethe institute и Game Dev Summit предоставят безплатен щанд на български създадели на компютърни и настолни игри
07.10.2019 / 12:10
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.