10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

Не всеки си пада по маскирането и обикалянето за бонбони, особено когато е прехвърлил 30 и съседите гледат странно към кошничката му с лакомства. За сметка на това, какъв по-подходящ момент да се заровите в някоя добра хорър игра, от нощта на Вси Светии или вече модерния по всички краища на света Хелоуин.

Направихме малък дайджест на добри и плашещи игри, с които да си докарате тръпка в тази нощ на духове и кресливи малки деца с желание за бърз кариес. Загасете лампите, заключете вратата и си пригответе няколко чифта резервно бельо.


10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

1. Blair Witch


Bloober Team изкара две заглавия през 2019-а, а това, което ни харесва повече, всъщност не е особено подходящо за този списък. Layers of Fear 2 е чудесно изградена и има незабравим арт, но просто не е достатъчно страшна. Blair Witch от друга страна е доста напрегната - подобно на едноименните холивудски ленти. В това прикючение играете бивше ченге, което помага в търсене на изчезнал човек и... както можете да се досетите, се оказва сам и изгубен в гората.

Bloober имат няколко добре проверени трика в ръкава си - като ползването на клипчета, чрез които да променяте света около себе си, но това не е главното. Страхът е генериран от усещането да сте сами в тъмния горски лабиринт без изход и надежда, с неизвестни опасности в мрака. Понякога най-простичките идеи са най-ефективни.


10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

2. Resident Evil 2


Resident Evil 2 беше една от пренебрегваните части на поредицата. Оригиналната част и RE4 получиха ремстър и римейк (дори неведнъж), Resdident Evil 2 обаче трябваше да почака две десетилетия, затворен в Playstation конзолата. Capcom обаче послуша феновете и направи чудесен римейк, който вдигна летвата и постави рамките за практически всяка преработка на популярна игра.

В новата игра има някои интересни и полезни доработки - например карта с прогреса по стаи, а също така премахването на досадната система за запазване на играта в повечето нива на трудност (тя е запазена само за най-сериозните). Независимо дали сте фенове на поредицата и оригиналната RE2, това заглавие ще ви забавлява и плаши доста ефективно за повече от една нощ.10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

3. Dead Space


За мнозина това е най-добрата космическа хорър-сървайвъл игра, правена някога и ние сме напълно съгласни с тези многзина. Айзък Кларк - инженерът, който се опитва да ремонтира огромната космическа станция - открива, че станцията е населена с извънземни (Некроморфи). Ако някога сте си мечтали за по-плашещ Doom 3, това е вашето заглавие. Много пуцане и много страх!


10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

4. Stasis


Това е едно малко старомодно point-and-click заглавие, но то има тонове атмосфера. Събуждате се на странен космически кораб, заобиколени от тела. Оттук насетне нещата стават само по-лоши. Stasis е почерпила доста вдъхновение от класическата изометрична хорър игра Sanitarium и също така има общо с други класики в жанра - Alien, Event Horizon и I have no mouth but I must scream. Stasis е една от малкото добри хорър игри, не заради евтини трикове за стряскане, а заради чудесната и добре разказана история, която ще пропълзи под кожата ви като извънземен паразит.


10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

5. Amnesia: The Dark Descent


Вече се потапяме в дълбокото с по-специфични заглавия, носещи традиции в жанра. Frictional са постигнали нещо наистина чудесно с Amnesia. Първоначално викторианският замък може да не ви се стори достатъчно страшен, но момчетата от Frictional са взели всичко най-добро от предишните си хорър заглавия, полирали са го до блясък и са го включили в една от най-страшните игри на всички времена. Играете като Даниел - археолог, който е загубил паметта си и само едно писмо (написано от самия него) му служи като напътствие, за да може да избяга от тъмния замък, населен с неща, които го преследват.

През 2018-а година Amnesia получи ново ниво на трудност, което не е препоръчително за нови играчи, но за ветерани в жанра е добре дошло.10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

6. Alien: Isolation


Още една класика! Един извънземен. Това е напълно достатъчно, за да бъде пресъздадена култовата атмосфера на оригиналния филм на Ридли Скот от 1979-а година. Creative Assembly са постигнали пълен успех в това начинание, макар че на моменти са се престарали с нивото на трудност. Alien: Isolation е едно от най-добрите високобюджетни заглавия в жанра през последните години и разчита на невероятно напрегната атмосфера, която на моменти може да ви накара да станете от машината, на която играете, да пуснете лампите и да си повтаряте "На Земята съм, на Земята съм...".


10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

7. Dead by Daylight


Преди време имаше откровено съперничество между Dead by Daylight и Fiday the 13th - две много сходни заглавия с доста оригинална идея. Четирима играчи в мултиплейър режим се опитват да се измъкнат от лапите на пети, който играе чудовището. В момента обаче имате на разположение само Dead by Daylight - Петък 13-и е замесена в продължително съдебно дело, което води до практически изоставянето на играта от разработчиците, което е жалко. Все още можете да си я купите, но не очаквайте ново съдържание.


10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин


8. The Evil Within 2


Първата част на The Evil Within беше доста груба - въпреки брилятните идеи, изпълнението куцаше - тромаво движение, досадно и бавно навлизане в историята и система за сейв, която караше хората да се ядосват, вместо да се плашат. Втората част обаче е чудесна - една от най-добрите игри за 2017-а година. По-отворената структура на някои от главите изисква малко свикване, но играта се върти много повече около историята, а добрите идеи този път не са опропастени от кофти механика.


10 страшни игри за незабравима нощ на Хелоуин

10. Control


Последната игра в нашия списък е за феновете на странните и неконвенционални заглавия. Control със сигурност не е традиционно хорър заглавие, но играта черпи вдъхновение от X-Files, Twin Peaks и House of Leaves, което е доста добър атестат. С други думи - атмосферата е зловеща, за което допринасят и хората, висящи във въздуха е иначе нормална офис среда.
още по темата

10 игри, с които можете да изгубите седмици от живота си (част 1)

Оказва се, че качествените игри съвсем не са малко - което може само да ни радва
12.07.2019 / 11:53
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.