Проектът xCloud на Microsoft ще се появи за Android устройства през октомври

Проектът xCloud на Microsoft ще започне отворени тестове за пръв път през октомври. Услугата за стрийминг на игри, която се явява пряк конкурент на Google Stadia, ще даде възможност на играчи от САЩ, Великобритания и Южна Корея да пускат ААА заглавия на мобилните си телефони и таблети, както и на други устройства с дисплеи. Първият поглед към xCloud обаче идва с някои уговорки.

Първо, това не е конзолния стрийминг, който Microsoft обещаха на потребителите по време на изложението E3 2019. На теория подобна услуга ще позволи да бъдат стриймвани игри от Xbox към мобилни устройства, давайки на всеки потребител персонален xCloud сървър. Това е и функционалност, която отличава xCloud от останалите стрийминг конкуренти и по-специфично - Stadia.

Microsoft първоначално каза, че xCloud конзолния стрийминг ще бъде пуснат пробно през октомври и тези планове все още са валидни, но това не е основната новина в случая. Вместо това, компанията пуска Azure-базираните гейминг услуги, за да тества натоварването, като планира да добави конзолния компонент по-късно до края на годината.

Второ, xCloud ще бъде отворен само за Android потребители. Засега няма планове услугата да бъде предоставена и на iOS устройства, макар че говорител на Microsoft е казал пред колегите от Engadget, че компанията работи и върху подобна опция.

"Ентусиазирани сме от партньорството с Android в ранните фази на този публичен преглед на xCloud и работим с останалите в индустрията, за да предложим гейм стрийминг услугите на по-широк набор от устройства с екран и интернет връзка", гласи официалното изявление.

Проектът xCloud на Microsoft ще се появи за Android устройства през октомври

Всеки, който иска да участва в този първи поглед към xCloud, ще има нужда от телефон или таблет с Android 6.0 или по-нов, Bluetooth 4.0, както и безжичен Xbox One контролер. Услугата ще стартира с четири игри - Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct и Sea of Thieves. Всяка от тях ще бъде достъпна напълно безплатно по време на тестовете.

Публичните тестове ще бъдат пускани на етапи - първоначално с ограничен брой играчи, след което през следващите месеци бройката ще бъде постепенно увеличавана. Microsoft не са предоставили конкретен план за това как ще се движи услугата - тестовете ще продължат докато се осигури стабилната и работа.

Това най-вероятно ще отнеме известно време. Стрийминг услугите разчитат на WiFi и мобилни мрежи и докато тази инфраструктура непрекъснато се разширява и става по-бърза, тя е далеч от перфектна - дори в САЩ. През февруари FCC обяви, че приблизително 25 милиона души нямат достъп до широколентов интернет, като тази цифра може би е дори по-висока в действителност. Microsoft направиха собствено проучване, според което 163 милиона души в САЩ или нямат достъп до бърз интернет, или не ползват интернет с необходимата за xCloud скорост.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.