Ретро игрите вече няма да са размазани на чиповете Intel Ice Lake

Нов графичен драйвър поддържа цифрово мащабиране на игри с ниска резолюция
Наскоро Intel публикува бета версия на драйвър за графичната подсистема на своите мобилни Core чипове от десето поколение, базирани на архитектурата Ice Lake. В него е добавена функция, наречена Retro Scaling за цифрово мащабиране на стари игри с ниска разделителна способност.

Геймърите вече са свикнални размитата визия на ретро заглавията, когато те биват подкарани на съвременен компютър. С новата функция обаче техните визии се очаква да бъдат подобрени значително. С новия драйвър е добавена съответната опция в Intel Graphics Command Center.

Достъпни са два варианта мащабиране – целочислено мащабиране (опция се казва Fixed Width) и интерполация по съседни елементи (Scaled Width). От компанията отбелязват, че при използване на първия изображението ще е най-ясно, но е възможно картината да излиза извън пределите на екрана при несъвпадение между неговото съотношение на страните с тези на картината, подавана от играта. При втория вариант няма такъв проблем, но са възможни изкривявания.

Ретро игрите вече няма да са размазани на чиповете Intel Ice Lake

Т.нар. целочислено мащабиране (integer scaling) е техника, която просто умножава размера на пикселите с определено цяло число, така картината да запълни модерните екрани с висока резолюция. При интерполацията по съседни елементи цветовите стойности на пикселите се взимат от тези на най-близките такива преди започване на мащабирането. По този начин се избягва замазването на графиката старите пикселизирани игри.

Не очаквайте подобни ъпдейти за по-старите чипове на Intel. По-рано от там побързаха да се оправдаят, че по-старите версии на графичната подсистема нямало как да поддържат технологията. Подобна функцция е налице и при видеокартите на Nvidia и тя пак е ограничена само за най-новите продукти, базирани на архитектурата Turing. AMD засега не е обявила такава функция.


още по темата

15 от най-интересните мобилни игри, които са в soft launch

След доста дълга пауза се връщаме към горещите мобилни игри, които са софт лаунчнати в определени държави
30.11.2019 / 06:15

Ядрените сили на САЩ пенсионираха 8-инчовите дискети

Доскоро американски военни ползваха системи от 70-те години на миналия век
23.10.2019 / 08:40

Project Athena проправя пътя към ново поколение премиум лаптопи

С новата си инициатива Intel залага високи критерии, на които преносимите компютри трябва да отговарят
27.09.2019 / 02:07
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.