Скоро електронните спортове ще накарат останалите конвенционални дисциплини да завиждат - най-вече във финансов план. Отборът OG например спечели международния Dota 2 турнир на Vlalve за втора поредна година, което им донесе над 15 милиона долара от общ награден фонд почти 35 милиона. Това не само е най-голямата парична награда в историята на електронните спортове, но разпределените между петте играчи средства от 3,1 милиона долара, ги прави най-добре платените геймъри в света.

Нещата обаче не спират до електронните спортове - за сравнение Тайгър Уудс извади от голф Мастърс 2019 "само" 2 милиона долара, а дори Новак Джокович и Симона Халеп - които са шампиони в Уимбълдън - се прибраха с 2,9 милиона долара. И докато безспорно тези атлети са по-известни и правят доста пари от рекламни права, няма съмнение, че електронните спортове вече сериозно ги конкурират.

Дори вторият отбор в Dota 2 турнира - Team Liquid - събра общо 4,45 милиона долара от наградния фонд. Това прави по около 890 хиляди на човек! Преди да хвърлите тенис ракетата и да посегнете към клавиатурата и мишката, има няколко уловки. Първо - докато международният турнир по Dota на Valve е грандиозно събитие, той е един от малкото подобни - спортистите в по-традиционните дисциплини имат възможност да участват в много състезания през годината. Вторият проблем е, че кариерата на професионалните геймъри може да е доста по-кратка от тази на останалите спортисти - хипербързите рефлекси могат много бързо да изчезнат.

Въпреки всичко това, не бързайте да се карате на децата си, когато прекарват твърде много време пред компютъра - има вероятност да са следващите електронни шампиони, които ще ви подарят Ферари за пенсионирането. Особено с оглед на вероятното включването на електронни спортове в Олимпиадата в Париж през 2024-а година.