Microsoft ни подслушва през Xbox

Контрактори на технологичния гигант преслушват гласовите команди на игралната конзола и Cortana, "за да подобрят технологиите"
Собствениците на Microsoft Xbox може би ще останат изненадани, когато научат, че хора преслушват някои от записите на техните гласови команди. Преди броени дни интернет изданието Motherboard съобщи, че негови представители са разговаряли с редица контрактори на технологичния гигант, които разказват, че са били наети, за да преслушват гласовите команди на Xbox и Cortana за подобряване на технологиите. В последния месец стана ясно, че това се прави от екипите по поддръжка на всички гласови асистенти, което обаче не прави фактът по-малко смущаващ.

Тази новина идва след друга такава, която обаче касаеше Skype. Отново според Motherboard, Microsoft наема трети страни за преслушването на записи от комуникационната платформа. Сега става ясно, че подобен екип е създаден и за записите от гласовите команди на Xbox, като целта е "да се оптимизира софтуерът, който захранва функциите за гласово управление". Според един от контракторите "повечето гласове, които преслушваме, са на деца". А това вече звучи страховито.

В интерес на истината, е очевидно, че добавянето на гласов контрол към различни устройства обикновено изисква намесата на хора, които преслушват потребителските записи. Технологията, която задейства гласовия контрол и гласовите асистенти, просто изисква човешки надзор, за да се развива. Затова и след като в началото на тази година се появиха съобщения, че хора преглеждат записите на гласовия асистент на Amazon – Alexa – веднага стана ясно, че подобни екипи работят и в Apple, Google и Facebook. След разкритията трите компании прекратиха тази практика. Междувременно Amazon дори предложи на потребителите възможност да се откажат от участието си в процеса по подобряване на Alexa. Microsoft обаче просто актуализира своята политика за поверителност, уточнявайки, че "обработката на лични данни включва както автоматизирани, така и ръчни (човешки) методи за обработка".

Така че продължавайте да играете на воля, Xbox потребители. Просто имайте едно на ум, че всяко нещо, което кажете през това време, може да бъде чуто от човешко същество. Разбира се, то надали ще е шпионин, но все пак го имайте предвид.
още по темата

Кой дигитален асистент е най-добър?

Проучване на Loup Ventures хвърля светлина върху работата и ефективността на Alexa, Siri и Google Assistant
26.08.2019 / 10:44

САЩ забраниха превозване на лаптопи Macbook в самолети

В акумулатора на Macbook Pro 2015 е открит дефект, водещ до прегряване и възпламеняване
14.08.2019 / 01:01

От Facebook са плащали на хора да транскрибират гласовите разговори в Messenger

Компанията е преустановила практиката
14.08.2019 / 12:18

Как да се предпазим при теч на финансови и лични данни?

Най-важното в случай на пробив във финансова институция, на която сме клиенти, е своевременната реакция
06.08.2019 / 11:35

В САЩ искат да забранят шифроването в WhatsApp, Telegram и др.

Администрацията на президента търси забрана на пълното криптиране в месинджърите
03.07.2019 / 12:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.