Преди време писахме за няколко интересни мода, които променяха светлината в Minecraft до неузнаваемост, а сега от NVIDIA обявиха, че ще пуснат официална поддържка на RTX технологията за трасиране на лъчи. "В нормалния Minecraft блокче злато просто изглежда жълто. Когато трасирането на лъчи обаче е включено, можете да видите цяла палитра от цветове и отражения", казва Сакс Персон от Minecraft екипа на Microsoft.

Mojang и NVIDIA са добавили технологията в Windows 10 версията на играта. Благодарение на трасирането на лъчи, в Minecraft могат да се симулират реалистично различни светлинни ефекти - като източници на светлина - слънце и лава, меки сенки, дифузна светлина, отражения, рефракция и атмосферно разпръскване.

Вижте как изглежда Minecraft с включено трасиране на лъчи

Резултатът е доста по-драматичен от други игри, при които има пуснто трасиране на лъчи, главно защото Minecraft е доста нереалистична по подразбиране със своя ръбест и пикселизиран вид. За да се възползвате от последния ъпдейт, който добавя трасиране на лъчи обаче, ще ви трябва компютър с Windows 10 операционна система, както и една от RTX видеокартите на NVIDIA.

Освен новнините за поддръжка на трасиране на лъчи в Minecraft, NVIDIA обяви още игри, които ще получат технологията за пръв път. Това са Call of Duty: Modern Warfare, Control, Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2, Watch Dogs: Legion and Wolfenstein: Youngblood. Те ще се присъединят към вече обявените Dying Light 2, Metro Exodus - The Two Colonels DLC и SYNCED: Off Planet.