Harry Potter: Wizards Unite, наследникът на Pokémon GO с труден старт

Harry Potter: Wizards Unite беше в ранна отворена бета от април месец в Австралия и Нова Зеландия, но на 21-ви официалната версия се появи в САЩ и Англия. От 24-ти пък, новата безплатна AR мобилна игра е достъпна в България и още 140 държави, както за iOS, така и за Android. Уви, наследникът на Pokémon GO тръгна неуверено.

Niantic (създателите на Pokémon GO) са разработвали Wizards Unite съвместно с WB Games San Francisco и Portkey Games (Warner Bros. създават студиото през 2017-та година с идеята специално да правят Harry Potter игри). Напомняме, че Warner Bros. вече са собственост на AT&T (сделка осъществена за космическата сума от 108.7 млрд. долара), но първите държат мажоритарен дял над Harry Potter франчайза. Книгите за момчето магьосник са продадени в над 500 милиони копия по света, което ги превръща в най-продаваната литературна поредица за всички времена. Но Harry Potter е инспирирал филми, игри, паркове за забавления и безброен мърчъндайз, като общата стойност на франчайза се оценява на над 25 млрд. долара. С всичко това предвид, нека обрисуваме с цифри как стартира играта с добавена реалност Harry Potter: Wizards Unite.


Harry Potter: Wizards Unite, наследникът на Pokémon GO с труден старт


В първите 15 часа Harry Potter: Wizards Unite превзема първото място в американския App Store при категорията Free Games – само че, играта достига едва 48-мо място в Англия и 102-ро в САЩ в категорията Top Grossing след първите 24 часа от премиерата. В резултат, дебюта за първото денонощие генерира 300 хиляди долара от 400 хиляди инсталации. Pokémon GO от друга страна, превзема челните места във всички категории и успява да генерира 2 милиона долара от 7 милиона инсталации за първите 24 часа. Факт е, че Wizards Unite прави 300 хиляди само от САЩ и Англия, а Pokémon GO беше с глобална премиера, но съпътствана с множество технически проблеми, постоянно падащи сървъри и прочее.


Harry Potter: Wizards Unite, наследникът на Pokémon GO с труден старт


След първия уикенд и пускането на играта в още 70 държави, разликата спрямо Pokémon GO продължи да се увеличава. Niantic можеха да се похвалят с 28 милиона долара от 24 милиона инсталации от оригиналната AR игра през 2016-та година, докато Harry Potter: Wizards Unite генерира едва 1.1 милиона долара при 3 милиона инсталации от дебютния си уикенд. Очакванията на анализаторите са, че Harry Potter играта ще достигне около 10 милиона долара приходи в първия си месец. Бързата справка сочи, че Pokémon GO прави размазващите 206 милиона долара при 173 милиона сваляния в рамките на първите си 30 дни.

Хммм, какво се е объркало, ще попитате – особено предвид това, че Wizards Unite технически е изпипан повече, има история, която градира и се развива във времето и като цяло е доста приятна игра, която дори не те кара толкова рано да набиваш пари? За начало, играта беше обявена още през лятото на 2017-та година с очаквана премиера в началото на 2018-та. През това време Pokémon GO продължи да се развива и подобрява, манията беше подкладена с учудващо качествен и успешен игрален филм, а наследника не само, че се отложи за 2019-та, но и така и не можа да се отлепи от клеймото "Harry Potter скин на Pokémon GO". В допълнение, Harry Potter мобилна ролева игра с името Harry Potter: Hogwarts Mystery (правена от Portkey Games и Jam City) се появи през април 2018-та година. Тази игра успя да направи 7 пъти (!) повече пари при дебютния си уикенд, спрямо Wizards Unite. Дали другата мобилна игра за феновете на Harry Potter не дойде прекалено скоро? Или играчите на Pokémon GO не биха искали да изоставят събираните от последните години с толкова труд, пот и ходене покемони в името на магическите същества?


Harry Potter: Wizards Unite, наследникът на Pokémon GO с труден старт


Следвайки появата на Wizards Unite, Niantic обявиха колаборация с AT&T и Simon да интегрират специални активации в играта сред повече от 10 хиляди локации в САЩ, а реални уникални събития и QR задачи са планирани за хиляди магазини в близко бъдеще. Всъщност, точно както подходиха с Pokémon GO когато се появи през лятото на 2016-та. И макар с труден старт, Wizards Unite тепърва трябва да дебютира сред големи пазари, като Япония и Южна Корея, а от Niantic при всички положения ще продължат да развиват и шлифоват играта. Засега обаче, Harry Potter: Wizards Unite не е заплаха за Pokémon GO, а ние очакваме с нетърпение да видим следващия опит за навлизане на супер-хит на мобилния пазар с появата на Dr. Mario World на 10-ти юли.


Harry Potter: Wizards Unite, наследникът на Pokémon GO с труден старт

още по темата

Обновиха рейтинга на най-касовите филми: "Аватар" отстъпи на "Отмъстителите"

За да догони легендарната продукция на Джеймс Камерън "Аватар" на "Отмъстителите" бяха необходими около три месеца
25.07.2019 / 01:19

Amazon разработва и игра "Властелинът на пръстените"

Преди време компанията обеща на феновете на Толкин сериал, но все още не е ясно кога може да бъде очакван той и какво ще представлява
11.07.2019 / 10:36

Samsung и Niantic работят върху Harry Potter игра

Писалката S-Pen ще се превърне в магическа пръчка с това AR заглавие
28.11.2018 / 04:14
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.