Sony разкри първи подробности за PlayStation 5

Конзолата ще получи хардуер от AMD и SSD от ново поколение
Японската компания Sony, в лицето на своя системен архитект Марк Черни, разкри първи данни за възможностите и характеристиките на PlayStation 5.

В интервю за Wired Черни съобщава, че конзолата ще е оборудвана със 7-нанометров процесор AMD Ryzen от трето поколение, базиран на архитектурата Zen 2.

Той ще работи в тандем с графичен ускорител, създаден на база на все още необявените решения на AMD от семейството Radeon Navi. Чипът ще поддържа трасиране на светлинни лъчи (raytracing) и редица модерни техники за изчисляване на осветлението. С други думи конзолата ще предлага неща, което в момента се срещат само в много скъпи геймърски машини.

Отбелязва се също, че в PlayStation 5 ще е реализиран поддръжка на игри с резолюция 8K.

По думите на Черни в конзолата ще се използва твърдотелен диск, който ще ускорява рендъринга и стартирането на приложенията.

PlayStation 5 ще е съвместима със заглавия, създадени за продукта от предишно поколение на компанията. Последното вероятно не е особена изненада, тъй като PlayStation 4 също е базирана на хардуер от AMD.

Обещава се също така съвместимост със шлемовете за виртуална реалност PlayStation VR, реализиране на система за триизмерен звук, както и наличие на оптично устройство, от каквото в Microsoft планират да се откажат.

Засега няма данни за срок на поява на PlayStation 5 на пазара. Ясно е, че конзолата няма да види бял свят през тази година. Това по-скоро ще случи през 2020-та.
още по темата

Borderlands: The Handsome Collection и Sonic Mania са игрите в PSN за юни

Игрите ще се появят в PSN на 4-и юни
30.05.2019 / 01:35

Sony показа времената за зареждане на Playstation 5

Десетократният скок в скоростите намеква за използването на SSD носител
21.05.2019 / 11:03

Световният пазар на чипове с рекорден спад за последните 10 години

2019-та година може да се окаже най-лошата за пазара от времената на Светвоната икономическа криза
07.05.2019 / 05:39
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.