Играта Assassin’s Creed може да послужи за възстановяването на Нотр-Дам

За продукта си разработчиците от Ubisoft са създали детайлен план на катедралата
За възстановяването на сериозно пострадалата от пожар преди няколко дни катедрала "Света Богородица" в Париж ще помагат разработчици на компютърни игри, твърдят мрежови източници.

За реставрацията на Нотр-Дам ще са необходими чертежи, точни планове и висококачествени фотографии на средновековната сграда. Не е ясно, дали френските власти разполагат в всичко това. Помощ обаче може да се очаква от неочаквана страна – гейм студиото Ubisoft, разработчик на поредицата от игри Assassin’s Creed.

Действието в излязлата през 2014 г. Assassin’s Creed Unity се развива в Париж през XVII век и една от локациите в нея е именно емблематичната катедрала. Една от служителките на Ubisoft, Каролин Миус, е изучавала Нотр-Дам в продължение на две години с цел създаване на нейно максимално точно дигитално копие, което да бъде включено в играта.

Интересно е да се отбележи, че моделът катедралата, използван в Assassin’s Creed Unity, все пак не е съвсем точно копие. Нотр-Дам е със защитени права, поради което някои детайли в него са променени. По думите на самата Миус сред изменените неща е органът. Също така срутилата се при пожара дървена кула в играта е каменна.

Налице са и други технологични варианти за подпомагане възстановяването на Парижката Света Богородица. Изкуствоведът Ендрю Телън, използвайли лазерно сканиране, е създал нейн подробен дигитален план.

Припомняме, Нотр-Дам пострада от пожар на 15 април 2019 г. Основната част от сградата не пострада сериозно, но част от витражите, кулата, покрива, както и редица нейни елементи бяха унищожени. Френските власти, в лицето на президента Емануел Макрон, обещаха катедралата да бъде възстановена за пет години.


още по темата

10 игри, с които можете да изгубите седмици от живота си (част 1)

Оказва се, че качествените игри съвсем не са малко - което може само да ни радва
12.07.2019 / 11:53

Google представи облачна геймърска услуга

Компанията ще конкурира Microsoft и Sony със своя нов проект – Stadia
20.03.2019 / 12:28

Създателят на Assassin's Creed коментира защо вече не играе игрите на Ubisoft

Създателят на "Assassin's Creed" Патрис Дезиле е в доста сложни отношения с "Ubisoft"...
23.06.2016 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.