Google представи облачна геймърска услуга

Компанията ще конкурира Microsoft и Sony със своя нов проект – Stadia
Интернет гигантът Google навлиза на нов за него пазар – този на поточните облачни услуги за игри. По този начин той обяви война на трите лидера в сферата на гейминга – Microsoft, Sony и Valve.

Новата услуга носи името Stadia. Тя ще дава достъп до игри без необходимост от инсталиране и от мощен хардуер директно през браузъра Chrome. С други думи всички необходими изчисления ще се случват в центрове за данни на компанията, а потребителят ще получава поточно готовата "картина".

Според Google преминаването към Stadia е изгодно от финансова гледна точка за геймърите, тъй като те не трябва да си купуват скъп хардуер или конзола и да се грижат за поддръжка на системите си. Необходим им е само достъп до интернет, като е напълно достатъчна връзка със скорост 25 мегабита в секунда.

Разбира се, геймърите ще трябва да инвестират например в монитор, ако искат да се насладят на по-качествено изображение. Според компанията Stadia може да дава на играча Ultra HD или 4K преживяване при 60 кадъра в секунда и съраунд звук. Далеч не всеки може да си позволи компютър с необходимия хардуер за нещо подобно. В настройките ще може да се намалява резолюцията, така че тя да отговаря на потребителския монитор, без да се губи качество. Зана пред Google планират да добавят поддръжка на 8K резолюция и 120 кадъра в секунда.

Компанията разчита да привлече милиони гаймъри, но не създава от нулата инфраструктурата на Stadia. Вместо това се използват вече съществуващите нейни центрове за данни, разположени по целия свят. Заобикаляйки "непредвидимия интернет" и използвайки високоскоростните връзки на компанията, състоящи се от оптични и подводни кабели, компанията обещава и подобрено мрежово преживяване.

Игрите ще вървят на специални устройства (сървъри), също носещи името Stadia. Те са базирани на неназован графичен процесор на AMD. Според разработчиците този чип може да осигурява 10,7 терафлопа производителност, което е съществено повече от конзолите Sony PlayStation 4 (4,2 терафлопа) и Microsoft Xbox One X (6 терафлопа). Работната честота на централния процесор достига 2,7 GHz, а оперативната памет е 16 GB. Игрите ще имат достъп до няколко графични процесора, което ще позволява подобрена симулация на вода например.

Google представи облачна геймърска услуга

За игра могат да се използват обичайните мишка и клавиатура, но Google са подготвили и свое решение – геймпадът Stadia. Той ще се свързва чрез Wi-Fi и е оборудван със специален бутон за стартиране на Google Assistant.

По време на презентацията на услугата представители на компанията публично стартираха играта Assassin’s Creed Odyssey през браузъра Chrome. Тя вероятно ще влезе в каталога с игри на Stadia. Друго заглавие, което ще се предлага поточно е Doom Eternal, което ще може да се играе при 4K резолюция, с 60 кадъра в секунда и с поддръжка на HDR. Самата игра все още се разработва и засега не е обявена дата за излизането ѝ. Тя ще се предлага още за компютър, Nintendo Switch, PS4 и Xbox One.

Засега няма информация за други известни заглавия, но според вече над 100 гейм студия имат достъп до инструментите, предлагани от Stadia. Очаква се платформата да предлага и ексклузивни игри, които ще се разработват от самата Google. За целта е създадено поделение, носещо името Stadia Games and Entertainment. Нейн ръководител е Джейд Реймънд, която е работила в компании като Sony, Electronic Arts и Ubisoft.

Планира се Stadia бъде официално стартирана през 2019 г. Зсега от Google не дават точни срокове и не споделят информация за абонаментните такси.

Появата на подобна поточна услуга може да разклати позициите на настоящите мастодонти в гейм сегмента, но те подготвят свои отговори. Sony вече предлага транслиране на игри през интернет (въпреки, че засега услугата не широко разпространена), a Valve работи върху проекта Steam Link, който ще позволи на геймърите да стриймват игри от домашния си компютър. Microsoft пък се труди върху пълноценен конкурент на Stadia, който носи работното име Project xCloud.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.