39% от сървърите на Counter Strike 1.6 разспространяват троянци

Внимавайте когато играете
Киберпрестъпници се възползват от експлойти в почти 20-годишната игра Counter Strike 1.6 и разпространяват троянец, наречен Belonard. По данни на Dr.Web почти 2 хил. от общо 5-те хил. сървъри на играта са се оказали част от бот мрежа.

Троянецът бива "прихващан" от потребителите чрез свързване към заразен сървър. Той "инфектира" техните устройства и сваля на тях зловреден софтуер, който замества списъка с видими сървъри в играта и създава техни проксита на инфектирания, които се използват за примамване на нови жертви.

При свързване към такъв фалшив сървър играчът бива пренасочен и на компютъра му бива свалено копие на троянеца, след което процесът се повтаря. Именно по този начин са постигнати впечатляващите числа от по-горе – огромна част от CS 1.6 сървърите всъщност са фалшиви и служат за разпространяване на зловреден софтуер.

Според Dr.Web ботмрежата е неутрализирана. Заплахата обаче все още е налице тъй като разработчиците от Valve все още не публикували пачове за уязвимостите в CS 1.6.

Counter Strike версия 1.6 видя бял свят през 2000 г. и все още се радва на висока популярност. Играчите използващи официалния клиент на играта са средно 20 хил. дневно. Продаването, наемането и промотирането на гейм сървърите в момента в печеливш бизнес. Според Dr.Web в момента в Русия повишаването на ранга на даден сървър за една седмица струва 200 рубли (~ 5,4 лв.). Това не е много, но имайки предвид големия брой сървъри възможностите за печалби са сериозни.
още по темата

Български отбор стана шампион на световно първенство по електронни спортове

Windigo.Gaming спечелиха турнира по Couter Strike: Global Offensive
19.03.2019 / 11:50

Tom Clancy’s The Division 2 иска от геймърите да спасят САЩ

Играта има родни корени - голяма част от разработката е дело на Ubisoft Sofia
15.03.2019 / 12:28

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Нашата класация за най-качествените ексклузивни заглавия за конзолата на Sony
07.03.2019 / 02:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.