Playstation 4 наближава шестия си рожден ден и това се превръща в своеобразен проблем. Разработчиците запретнаха ръкави и започнаха да бълват игри по една на ден от дебюта на конзолата, което хвърля геймърите в джунгла от над 1500 заглавия. Този обем е непосилен не само за обикновения геймър, но и за нас като специализирано издание. Ето защо, вместо да търсим най-добрите игри за PS4, решихме просто да ви посочим 10, които задължително трябва да пробвате.

Представете си, че сте били отвлечени от извънземни през последните 5 години. Или пък нещо по-позитивно - излежавали сте присъда в затвора... Не, това не работи. Да кажем, че никога не сте чували за Playstation и днес родители или приятели са решили да ви изненадат с хубава спретната кутия, в която се намира гордата черна Playstation 4 конзола. Ето игрите за вас:

Bloodborne

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Bloodborne беше един от първите ексклузивни победители в битката при конзолите. Играта използва добре познатата от Dark Souls формула - дори фантастичният свят, в който се развива действието, е много подобен на споменатата игра - макар и малко по-умерен в мрачността си. За разлика от Dark Souls обаче, Bloodborne дава на играчите глътка въздух с нивото на трудност и по-бързите и динамични битки. Играете ловец, който се скита из град-лабиринт, подобрява уменията си с оръжията и среща невероятни чудовища. Bloodborne има най-запомнящите се босове в индустрията!

God of War

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Сериите God of War бяха в забвение през последното десетилетие и има добра причина за това. Архаичният геймплей и доста спорните теми направиха тази поредица неподходяща за съвременния играч. Когато през 2018-а се появи римейкът на Santa Monica, нещата коренно се промениха. Студиото успя да превърне всички недостатъци на играта в позитиви - Kratos сега е баща, камерата е на практика поставена на рамото му, а Sony има всички предпоставки да започне серията отново. Ако искате по-детайлен хайп, можете да прочетете и ревюто ни.

Horizon Zero Dawn

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

След години експлоатация на различни Killzone игри, разработчиците от Guerilla Games най-сетне избухнаха с богата и завладяваща игра - Horizon Zero Dawn. Тя смесва красив пост-апокалиптичен отворен свят с динамични битки, система за крафтинг и стилна и запомняща се история. Разбира се, никой тук не е изобретил колелото отново, но Horizon толкова добре се справя с всички вече установени клишета в жанра, че крайният продукт си заслужава във всяко отношение. Струва си да отбележим, че две години след дебюта си, това е една от най-красивите игри за PS4.

Marvel's Spider-Man


10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Най-сетне феновете на Spider-Man не трябва да протягат ръце към GameCube, за да задоволят нуждите си от лепкава, бяла паяжина - която се изстрелва директно от китките им! Marvel Spider-Man е прекрасно изработен и жив модел на Ню Йорк с добавена бойна система дикретно от Batman: Arkham сериите - което няма как да бъде нещо лошо. Историята, макар и малко бавна в началото, е доста въвличаща и води към кулминация, която определено си заслужава.

Monster Hunter: World

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Monster Hunter е от онези поредици, които понякога са трудни за дешифриране. Играчите усещат, че имат в ръцете си нещо ценно, но опитите да се ориентират в Monster Hunter 4 за 3DS свършват с мигрена и счупен хардуер. Всичко, което трябваше да направи Monster Hunter: World, беше да вземе добрата формула и да я направи по-достъпна за потребителите. Сега вече е лесно да обясним защо трябва да пробвате тези серии: биете чудовища, правите по-яки брони и оръжи, биете по-яки чудовища и така нататък. А сега - всичко това с приятели.

Persona 5

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Тази игра е сред личните ми фаворити и печели много награди в собствената ми класация - най-стилен арт, най-оригинален сюжет и много други. За феновете на японските RPG игри, петата част от поредицата (която всъщност е част от Shin Megami Tensei сериите, просто отделен клон) не е изненада. Тази игра съумява да кондензира духа на Токио в себе си, да ви направи емоционално съпричастни към въжделенията на няколко гимназисти-аутсайдери и освен всичко това, да ви достави удоволствие в процеса.

Red Dead Redemption 2

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Тази игра е правилният пример как трябва да бъдат правени ААА заглавия. Експертизата на Rockstar, заедно с парите и работната ръка, дават резултат. И докато геймплеят не е нещо революционно (всички сме играли някоя GTA), тук историята и персонажите успяват да дадат онази допълнителна съставка, която прави една игра от просто добра - изключителна.

Resident Evil 7: Biohazard

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Много хора бяха готови да отпишат Resident Evil сериите след погрома, който Resident Evil 6 причини. Това, което стартира като пример за хорър заглавие за Playstation, бързо се превърна в раздут и безинтересен екшън. Вместо да погребе сериите за добро, Capcom постави под микроскоп нещата, които не работеха (почти всичко, всъщност) и направи нова игра от нулата. Resident Evil 7 заема от PT на Коджима и Alien: Isolation, за да създаде игра, в която основно бягате от враговете и се опитвате да ги забавите. А това е добре познатата и напоследък забравена формула на успешната хорър игра.

Tetris Effect

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Това заглавие присъства тук неслучайно. Tetris Effect е както най-добрата тетрис игра, създавана някога, така и най-приятното PSVR преживяване, което можете да си осигурите. Тетсуя Мизугучи създава шедьовър от класическа формула и визуални ефекти, коити в крайна сметка дават като резултат много повече от сбора на съставните части.

Gran Turismo Sport

10 игри за Playstation 4, които трябва да изиграете

Сериите Gran Turismo са толкова стари, колкото и името Playstation. През годините различните инсталации на този рейсинг шедьовър на Казунори Ямаучи радваха феновете на конзолата на Sony. Независимо дали сте фенове на състезателни игри от този тип, последното заглавие от поредицата - Gran Turismo Sport, събира в себе си всичко добро от предшествениците си и добавя чудесен eSports елемент. Без да забравяме 4K HDR поддръжката и PSVR.