Apex Legends – новият battle royale хит!

Ако досега не сте чули за Apex Legends, време е да поправите грешката си. Това е новият battle royale хит, разработен от Respawn Entertainment (които познаваме с Titanfall поредицата и предстоящият Jedi: Fallen Order) под шапката на Electronic Arts. Подобно на повечето други подобни игри, Apex Legends е напълно безплатна за платформите PS4, Xbox One и PC и вече започна да чупи рекордите поставени от двете най-популярни battle royale игри PUBG и Fortnite. И за това има една много простичка причина – Apex Legends е най-добрата игра от жанра!

Да, Apex Legends е тук, за да остане, не както звездите за по няколко седмици, като Fear the Wolves, Islands of Nyne и подобни. За разлика от повечето battle royale заглавия, отрочето на Respawn има ниво на шлифоване и внимание към детайла, които почти отсъстват при конкурентите. Фреймрейта е железен и на трите платформи, картата е правена от гурута на левъл дизайна, а не е просто терен с хълмчета, дръвчета и храстчета. Освен това, самото стреляне е направено дяволски добре. И разбира се, основната техническа недодяланост станала пословична за battle royale игрите и сякаш наложена от PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), Fortnite и дори Ring of Elysium, на практика отсъства.Лесно ни е да кажем, че Apex Legends е с най-плавното и безпроблемно пускане на battle royale игра до момента. Не е и случайно, че 24 часа след пускането на играта, вече 2.5 милиона я играеха; 72 часа след премиерата, онлайн вече бяха 8 милиона, а само седмица след дебюта си регистрира 25 милиона играча. За сравнение, Fortnite достигна 10 милиона за първата си седмица. Но това е само част от цялата страхотност: Apex Legends просто работи. Не е в алфа или бета фаза, не е с ранен достъп, Respawn сякаш от нищото обявиха и директно пуснаха играта.

Apex Legends – новият battle royale хит!


Акцент върху отборната игра

Едно от нещата, които веднага правят впечатление логвайки се в Apex Legends е, доколко залага на отборната игра. Напомняме, че поначало в battle royale жанра, играча стартира гол и бос, хвърлен на голяма карта, където общо са 100 човека и с всякакви средства накрая трябва да остане само един. При Apex Legends на картата се намират 60 играча, но разделени на 20 отбора от по 3-ма. В началото на всеки мач, играчите от даден отбор си избират герой (реда на селектиране е рандомизиран). Всеки герой е с уникални умения. Да речем, ловеца с приветливото име Bloodhound е преследвач, който има пасивното умение да вижда следи от стъпки (много подобно на умението за следене в Call of Duty: Black Ops 4) и тактическата способност да сканира областта за врагове. Ултимативното му умение е да се движи бързо и да маркира враговете в околията.


Apex Legends – новият battle royale хит!


Звучи ви като в Overwatch? Това е защото наистина е доста подобно на Overwatch, само че тук специалните активни умения са само две (включително ултимата), плюс едно пасивно. Хитра и свежа промяна за battle royale жанра, с идеята да не е просто събиране на оръжия и екипировка, а менажиране на способности и стратегически поглед за използването им заедно със съотборниците. Ring of Elysium притежава сходни класове, които се избират преди започването на играта и имат практична употреба, като сноубордове, чрез които да се прекосява по-лесно терена. Но Apex Legends е изцяло геройски шутер, преоборудван в чисто нов жанр: battle royale. Battle royale с отбори. А отборите и билдовете им имат значение и това е едно от най-интересните неща за разнообразнието на геймплея в дългосрочен план. Понякога може да се случи да сте с два съпорта – Lifeline за лекуване и Pathfinder за изтегляне от опасните моменти. Понякога може изобщо да нямате съпорт герои, а всичко да е брутална сила и с рогата напред (заедно със сферичния щит на Gibraltar). Шокиращо, сякаш всеки персонаж има място на картата и в битка се чувства уникален по собствен начин.

Apex Legends – новият battle royale хит!


Да живее Ping системата!

Повечето battle royale игри се играят соло, някои по двоики и рядко в отбори по четирима, но Apex Legends налага отборите от по трима души. Когато не играете сами, за крайния успех е особено важна комуникацията между играчите. И тук се намесва гениалната Ping система. В Apex Legends с тапването на бутон (или клавиш), можете да казвате различни неща на съотборниците си. Ако сте притиснати от противника, бързо можете да изведете колелце с реплики и да посочите тази, при която персонажа ви ще изрече гласно, че сте под обстрел и ще предупреди останалите. Ако забележите враг в далечината и го посочите с пойнтъра, можете да го маркирате и да сигнализирате екипа (подобно на системата за маркиране от Far Cry игрите).


Apex Legends – новият battle royale хит!


Така можете да призовавате контейнери с припаси, дропшип и прочее. Общо взето, всичко с което взаимодействате в Apex Legends, можете да събщите на съотборниците си само с натискането на бутон. И това е брилянтно! В повечето мултиплйеър игри се налага комуникация с напълно непознати хора, което може да е както изнервящо, така и притеснително за мнозина. В зависимост от представянето на отбора, разговорите могат да се нагорещят и често да станат враждебни или откровено дразнещи. В Apex Legends това изобщо не е проблем, благодарение на Ping системата. И именно тя е в основата на това играта да е толкова велика.


Apex Legends – новият battle royale хит!


Apex Legends тепърва ще жъне успехи

Apex Legends има сериозен гръб на който да се опре и тепърва ще чупи рекорди. С Electronic Arts на своя страна, бюджета за разработка и реклама на играта е такъв, че повечето разработчици само могат да си мечтаят за нещо подобно. От друга страна имаме Respawn и гурутата на шутера Джейсън Уест (Jason West) и Винс Зампела (Vince Zampella). Напомняме, че тези двамата стоят зад успеха на Medal of Honor: Allied Assault, след това се отделят от EA, за да основат Infinity Ward под шапката на Activision и на практика създават мастодонта Call of Duty. След грандиозен скандал през 2010-та напускат Infinity Ward и Activision, за да се върнат при EA и да основат Respawn Entertainment. Оттогава имаме двете великолепни, но недооценени Titanfall игри. Накратко, Apex Legends като геймплей и като шутер в частност, не случайно е толкова сполучлив.

Но Apex Legends превзема и настоящата battle royale аудитория. ЕА привлякоха Blevins, Richard "KingRichard" Nelson, Ninja и други популярни геймъри/стриймъри, карайки ги да изоставят Fortnite и да стриймват новият хит. Само Blevins има над 13 милиона последователи в Twitch, което автоматично изстрелва популярността на Apex Legends. Не е ясно дали EA са платили на стриймърите да се прехвърлят, но в крайна сметка, няма особено значение.Не на последно място, само шест дни след премиерата на играта, NRG обявиха, че започват да набират играчи на Apex Legends, превръщайки се в първата е-спорт организация търсеща про-та за играта. Вече се състоя и първият Twitch Rivals Apex Legends турнир с награден фонд от 200 хиляди долара, спечелен от отбора на Dizzy, Blevins и Nelson.О, да, Apex Legends тепърва ще жъне успехи, а ние вече подготвяме цял материал посветен на съвети, трикове и тактики свързани с играта.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.