Видео: Вижте Quake II с динамична светлина в реално време

Можете да изпробвате играта и вие, стига да разполагате с GeForce RTX видеокарта
Ако сте над 30-годишни и се считате за геймъри, то вероятно си спомняте Quake II. Излязлата официално през 1997 г. игра вече отдавна се е превърнала в класика. Тя предложи добра, за времето си, солова кампания и чудесен мултиплейър.

Една от силните страни на Quake II беше и графиката. Сега, над 20 години по-късно визията на играта изглежда груба и ни показва колко са се развили технологиите за това време...

Преди около месец обаче група програмисти представиха проекта Q2VKPT – версия на Quake II, поддържаща модерното в момента трасиране на светлинни лъчи в реално време (raytracing). Както можете да се досетите, за да ѝ се насладите, ще ви е необходим новичък GeForce RTX на NVIDIA.

Въпреки, че оригиналното заглавие е на повече от две десетителия, добавянето на модерна светлина означава, че дори видеокарта като GeFeorce RTX 2060 постига около едва около 60-70 кадъра в секунда при Full HD резолюция.

Визията на играта обаче е променена кардинално. Светлините се отразяват от пода, сенките са реалистични. Всъщност именно простотата на геометрията в Quake II позволява в голяма да бъде оценен потенциалът на тази технология.

Редно е да се отбележи, че Q2VKPT всъщност използва pathtracing, а не raytracing. Всъщност двата термина са близки, но pathtracing-ът предлага дори повече реализъм. Но и има нужда от повече изчислителна мощ.

Едно от предизвикателствата, с които трябва да се справят разработчиците е наличието на шум в образа, който се поражда от сравнително ниския брой проследявани лъчи. За целта се използва специален филтър, който следи промените в осветлението и преизползва максимално от вече извършените изчисления. Така се постига чисто изображение, без да гледаме слайдшоу

Q2VKPT е първата игра, чието осветление разчита изцяло на трасирани в релно време светлинни лъчи. Ако разполагате с модерна GeForce RTX видео карта, можете да ѝ се насладите. Междувременно, вижте краткото клипче което записахме в редакцията с използване на MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z, над чието ревю се трудим в момента:


още по темата

Разработчик на Star Citizen нарече трасирането на лъчи "главоболие"

"Голямо главоболие, даващо едва доловими подобрения"
19.02.2019 / 01:18

Radeon VII – завръщането на AMD в горния ешелон

Картата е съпоставима с GeForce RTX 2080
09.02.2019 / 09:56

NVIDIA обещава сериозен ръст в производителноста на GeForce RTX чрез на DLSS

Според компанията функцията DLSS, използваща ИИ, увеличава с 40-50% производителността в 3DMark Port Royal
06.02.2019 / 08:17

Respawn пусна официално Apex Legends

Компанията не работи върху Titanfall 3
05.02.2019 / 11:29

MSI RTX 2060 Gaming Z - чудесна карта на не толкова чудесна цена

Заслужават ли благинките, които MSI са добавили, допълнителните морно изкарани левове?
30.01.2019 / 12:44
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.